3.6.2023

Innovaatio opetuksessa - mitä se tarkoittaa?

 eTwinningin vuositeema vuonna 2023 on innovaatio opetuksessa. Teema voidaan jakaa viiteen osaan.



1. Sosiaalinen innovointi kouluissa


Oppijat otetaan mukaan opetuksen suunnitteluun ja kouluissa annetaan painoarvoa oppijoiden ideoihin ja luonnollisesti otetaan oppijoiden tarpeet huomioon.

Meidän Erasmus+ hankkeessa opiskelijat olivat mukana ohjelman suunnittelussa ja he toimivat oppaina kumppaneiden vieraillessa meidän luona. Kun olimme järjestämässä tapahtumia, opiskelijat vastasivat tapahtuman ohjelmasta, turvallisuudesta, aikataulusta ja resursseita. Tiimityöskentely on osa opettajan ja opiskelijoiden yhteistoiminnallisuutta.

2. Psyykkinen ja emotionaalinen hyvinvointi kouluissa


Opetuksessa vähennetään tutkinnon perusteiden ja opetussuunnitelman painoarvoa ja korostetaan enemmän yhteyksiä yhteisöön, hyvinvointia ja oppijakeskeistä osaamiseen perustuvaa ja luovaa lähestymistapaa.

Vaikka opetussuunnitelma ja tutkinnon perusteet ovat koulutuksen peruste, on esimerkiksi meillä Suomessa ammatillinen koulutus ollut jo pitkään osaamisperusteista. Painopisteenä ei useinkaan ole kokeet ja numeeriset arvioinnit vaan painopisteenä on sanallinen arviointi ja että opiskelijat oppivat oman alan erilaiset työtehtäväkokonaisuudet. Omassa opetuksessani tärkeä painotus on myös työelämän pehmeät taidot, kuten luovuus, joustavuus, ongelmanratkaisu ja vuorovaikutus.

Kouluissa tavoitteena on, että sekä opiskelijat että henkilökunta voi hyvin. eTwinning-koulujen konferenssissa toukokuussa suunniteltiin erilaisia hyvinvointiin liittyviä lähestymistapoja ja tästä aiheesta on tulossa lisää tietoa ja koulutusta myöhemmin tänä vuonna.

3. Koulutuksellinen innovaatio


Oppijoita autetaan kehittämään omia mielipiteitään, puhumaan julkisesti sekä toimimaan ja kuvittelemaan omaa tulevaisuuttaan. Lisäksi koulutuksessa varataan aikaa kriittisen ajattelun kehittämiseen ja luovuuteen.

Meidän Erasmus+ hankkeessa opiskelijat kehittivät näitä taitoja, kun he pääsivät oppaiksi kumppanikoulun opiskelijoille ja opettajille. Ennakkotyönä he olivat valmistelleet esityksen valitsemastaan aiheesta, jonka he sitten esittivät liikkuvuuden aikana. Esimerkkinä Portugalin opiskelijat olivat valmistelleet esityksen Fado-musiikista ja Neilikkavallankumouksesta ja tämän jälkeen pääsimme nauttimaan molemmista kulttuuriperinnön muodoista livenä.

Esitys Fado-musiikista ennen live esitystä
Neilikkavallankumouksen juhlintaa
Odemiran keskusaukiolla

Toinen esimerkki koulutuksellisesta innovaatiosta oli, kun luontoalan opiskelija oli suunnitellut työhyvinvointitapahtuman henkilökunnalle. Luonnon tuotteistaminen oli toteutettu eräkämpällä Ounasjoen rannalla. Aluksi tarjolla oli opiskelijan valmistavia luonnonjuomilla, ruokana oli luonnon aromeilla maustettuja ruokia ja rantasaunassa pääsimme rentoutumaan jalkakylvyillä, johon jokainen sai valita itselle sopivat yrtit ja muut rentoutusaineet. Tämä oppimistapahtuma oli hyvinvointia innovatiivisesti parhaimmillaan.




Luonto- ja eräoppaan ammattitutkintoon kuuluvan luonnon tuotteistamisen näyttötilaisuus kesäkuussa 2022 Ounasjoen rannalla olevalla eräkämpällä


 4. Yhteydet paikallisiin järjestöihin


Niin jokapäiväisessä toiminnan kuin erilaisissa projekteissa otetaan paikallisyhteisö mukaan toimintaan. Niitä voivat olla esimerkiksi alueen yritykset, yhdistykset ja kunta. Meidän Erasmus+ hankkeessa paikallinen "korkkimies" kertoi korkin monipuolisesta käytöstä ja valmistusmenetelmistä, esitteli meille myynnissä olevia korkkituotteita ja  miten korkki voidaan hyödyntää lähes kokonaan. Paikka oli myös loistava matkamuistojen hankintapaikka kannattaen paikallista pienyrittäjyyttä.












Tutustuminen korkkituotteiden valmistukseen, valikoimaan ja paikalliseen pienyrittäjään

5. Innovaatioihin ja keskeisiin innovaatioaiheisiin tutustuminen


Onko tekoäly ja virtuaalinen todellisuus sekä niiden hyödyntäminen osa opetustasi? Jos ei vielä, niin tähän vuonna tähän osa-alueeseen on mahdollisuus tutustua erilaisissa koulutuksissa. Myös eettiset ohjeet - GDPR ja copyright - ovat osana koulutuksia ja joka päivästä opetusta.

ÕPIRAAMin viitekehys



Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan eTwinning-lähettiläät kokoontuivat vuotuiseen seminaariin Tallinnassa toukokuussa, jossa aiheena oli innovaatio vuositeema. Pääsimme tutustumaan mm. Viron opetuksen viitekehykseen "ÕPIRAAMiin.




Usein kysytään, mitä me lähettiläät teemme. Kouluttaudumme vuosittain niin maakohtiaisissa koulutuksissa kuin kansainvälisissä tapahtumissa. Tällä kertaa teemana oli vuositeema - Innovaatio opetuksessa. Järjestämme erilaisia koulutuksia ja webinaareja sekä jaamme osaamistamme esimerkiksi täällä meidän lähettiläiden blogissa ja SOME-kanavilla. Muistatahan, että voit tilata meidän kouluttamaan myös teidän koulullenne tai yhdistystenne tapahtumiin. Lisätietoa löydät mm. Opetushallituksen eTwinning-tiimin nettisivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti