Lukuisissa eurooppalaisissa kouluissa eTwinning on oppilaita osallistavan kansainvälistymisen ja koko koulun kehittämisen väline. Tunnustuksena laadukkaasta työstään tähän mennessä parisen tuhatta eurooppalaista koulua on saanut eTwinning-koulun nimikkeen.
Toukokuun alussa eTwinning-koulujen opettajia, rehtoreita ja muita opetusalan ammattilaisia kokoontui eTwinning Schools -konferenssiin Dubliniin. Mukana oli reilut kaksisataa edustajaa Euroopan maista ja Euroopan lähialuilta. Suomesta eTwinning-kouluja edustivat äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Mirjami Hyttinen Ylitornion yhteiskoulun lukiosta, luokanopettaja Miia Kivistö Kärpäsen koulusta Lahdesta, eTwinning-lähettiläs Tuire Kokko Kummun koulusta Outokummusta sekä Opetushallituksen eTwinning-tiimistä Yrjö Hyötyniemi.
Konferenssin keskiössä oli vahvistaa eTwinning-koulujen verkostoa sekä tukea eTwinning-kouluja kehittämään toimintaansa edelleen ja viemään eTwinningiä entistä voimakkaammin muille kouluille.
Työpajoja oli muun muassa jaetusta johtajuudesta, oppivasta yhteisöstä, yhteisöllisestä toimintakulttuurista, oppilaista muutosagentteina sekä digitaalisesta turvallisuudesta. Irlantilainen opettaja Glenda McKeown esitteli oman työpajansa alussa Our Lady Fatima Special School -koulun toimintaa eTwinning-kouluna. Vaikuttavaa oli, kun Glenda McKeown kertoi, että heillä jokainen oppilas pääsee tänä vuonna osallistumaan koko koulun yhteiseen eTwinning-projektiin – kukin oppilas omalla vahvuudellaan. Mielenkiintoista oli päästä seuraamaan irlantilaisen eTwinning-lähettilään Ronan O’Sullivanin vetämää draamaesitystä eTwinning-koulun päivästä Davis Collegessa. Mukana oli osallistujien iloiseksi yllätykseksi myös koulun oppilasryhmä.
eTwinning School -konferenssi antoi osallistujilleen lisää innostusta kansainvälisen yhteistyön toteuttamiseen. Miia Kivistö tuli entistä vakuuttuneemmaksi siitä, miten eTwinningin kautta oppilaiden osallisuutta voidaan lisätä:
– eTwinning antaa kaikenlaisille oppijoille tasa-arvoisen mahdollisuuden osallistua kansainväliseen yhteistyöhön ympäri Eurooppaa.
Mirjam Hyttisen konferenssikokemuksista voit lukea hänen matkakertomuksestaan eTwinning-virtaa Dublinista.
Oli ilo edustaa konferenssissa suomalaisia eTwinning-kouluja, itäsuomalaista koulua ja Kummun koulua. Olemme toimineet eTwinning-verkostossa kahdeksan vuotta ja saimme tänä vuonna eTwinning-koulun nimikkeen. Nimikkeen saamisessa olennaista on, että koulu on sitoutunut koulunsa jatkuvaan kehittämiseen, verkostoitumiseen ja yhteistyöhön koulun sisällä ja muiden koulujen kanssa niin omassa maassaan kuin kansainvälisestikin. Tilaisuudessa projektipäällikkö Santi Scimeca eTwinningin keskustukipalvelusta CSS:stä kuvasi hyvin eTwinning-koulun sisältöä. Hän korosti, että eTwinning-koulun nimikkeen saaneet koulut eivät ole parempia kuin muut koulut. Ne ovat kansainvälisesti verkostoituneita kouluja, jotka tukevat myös muita kouluja hyödyntämään kansainvälistä verkostoitumista koulujen kehittämisessä.
Paluumatkalla konferenssista mietiskelimme suomalaisten kollegojen kanssa, miten Suomeen luotaisiin vahva eTwinning-koulujen verkosto. Kahden ensimmäisen hakukierroksen jälkeen eTwinning-kouluja on eri puolilla maatamme seitsemän: esi- ja peruskouluja, lukiota sekä ammatillinen oppilaitos. Nimike myönnetään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Seuraava haku aukeaa jälleen loppuvuodesta. Toivottavasti saamme Suomeen uusia eTwinning-kouluja, jotka tuovat eTwinningille lisää näkyvyyttä ja edistävät alueellaan laadukasta oppilaita osallistavaa kotikansainvälistymistä eTwinningin avulla.
There’s no strength without unity. Ní neart go cur le chéile.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti