30.12.2019

Our spaces – julkisia tiloja nuorten silmin

Ryhmä Linnahall esittelee omia ideoitaan paikan viihtyisyyden lisäämiseksi


Our spaces on Erasmus+ hanke (KA229), jossa on mukana kouluja Suomen lisäksi viidestä maasta. Hankekumppanuus juontaa juurensa yli 20 vuoden päähän, jolloin ensimmäiset partnerit – Saksa ja Viro – aloittivat koulujen yhteistyön. Hankkeet ovat olleet pääsääntöisesti kaksivuotisia ja partneriryhmä on aina muodostunut Itämeren ympärillä olevista maista. 

Lapin koulutuskeskus REDU on mukana tässä tiimissä ensimmäistä kertaa ja yhteistyö löytyi eTwinningin kumppanifoorumin kautta. Projektia koordinoiva saksalainen Birgit etsi uutta kumppania poisjääneen koulun tilalle. Pääosin oppilaat projektissa ovat 9-luokkalaisia ja mukaan tullut uusi jäsen on ammatillinen oppilaitos. Kun hankkeen päälinjat saatiin sovittua, huomasimme, ettei suurempia ristiriitoja ollut ja hankkeen ideavaiheesta päästiin syyskuussa toteutusvaiheeseen, kun hanke hyväksyttiin ja hankekausi alkoi.

Idean kehittelyä - ryhmä Linnahall ja kansainvälinen opettajatiimi

Our spaces –hankkeen teemana on demokraattinen osallistuminen – eTwinning teemavuoden mukaisesti. Opiskelijat suunnittelevat julkisiin tiloihin erityisesti nuoria kiinnostavia kohteita. Ennen ensimmäistä kansainvälistä liikkuvuutta, partnerimaan opiskelijat ja opettajat tutustuivat toisiinsa, opiskelivat, mitä julkiset tilat ovat, miten julkisia tiloja suunnitellaan, suunnittelivat logon projektille sekä haastattelivat koulujen johtoa kansainvälisestä projektista. Yhtenä ennakkotehtävänä oli valokuvata paikkoja, jotka kiinnostavat nuoria.


Tutustumisleikki pienryhmässä
Äänestyksessä valittiin logo projektille
Voittaja Puolan ehdotus















Ensimmäinen kansainvälinen tapaaminen oli Virossa, jos jokaisesta maasta oli 6 opiskelijaa ja 2 opettajaa. Paikalliset toimijat olivat valinneet kolme erilaista kohdetta, joihin tutustuttiin tarkemmin pienryhmissä. Julkisia tiloja olivat Tallinnassa Linnahall, Tammsaaren puisto ja Telliskivi. Opiskelijat ja opettajat jaettiin kansainvälisiin pienryhmiin, jossa jokainen ryhmä suunnitteli oman julkisen tilan paremmin heitä ja muita kohderyhmiä palvelevaksi. Viikon aikana opiskelijat vierailivat omassa kohteessa, kehittivät omaa ideaansa työpajoissa, tutustuivat toisiinsa, ja toisten maiden kulttuuriin. Lopuksi ideat paremmin toimivista julkisista tiloista esiteltiin usean sadan hengen yleisölle Tallinna 21. koulun juhlasalissa. Suomalaiset opiskelijat olivat aktiivisesti mukana matkan varauksessa, ennakkotehtävissä, työpajoissa paikan päällä ja dokumentoinnissa, kun he kirjoittivat matkan kokemuksista blogissaan.

Suomalaiset tekemässä piparkakkutaloa, ruotsalaisten kulttuuriohjelma
Saksalaiset nauttivat virolaista perinnejuomaa
 - piimää, sokeria ja talkkunaa - NAM!


Opiskelijat kehittivät eTwinning/Erasmus+ -hankkeen aikana monenlaisia taitoja kuten viestintä- ja vuorovaikutustaitoja, englannin kieltä, toimintaa digitaalisissa ympäristöissä, ongelmanratkaisua ja luovuutta.

Projektin jokaisen tapaamisen aikana kerätään opiskelijoilta palautetta heidän osaamisesta ja erityisesti miten se on kehittynyt. Viron tapaaminen kohdistui koulun ulkopuolella oleviin julkisiin tiloihin ja seuraava opiskelijoiden tapaaminen on syksyllä 2020 Latvian Dundagassa, jossa opiskelijat pääsevät kehittämään koulun omia tiloja.

Seuraava tapaaminen on maaliskuussa 2020, jolloin opettajat Puolasta, Saksasta, Ruotsista, Latviasta ja Virosta saapuvat Suomeen tutustumaan suomalaiseen koulutusjärjestelmään ja opetusmenetelmiin. He tapaavat sekä opettajia että opiskelijoita, jotka pääsevät ohjaamaan kansainvälistä ryhmää erilaisissa ulkoaktiviteeteissa. Lisäksi opettajien  koulutuspäivät sisältävät työpajan eTwinningistä ja miten sitä voi käyttää tehokkaasti osana kansainvälistä hanketta. 

Mikäli sän olet miettinyt oman kv-hankkeesi yhdistämistä eTwinning-projektin kanssa, me eTwinning-lähettiläät tulemme mielellämme kouluttamaan teitä. Voit valita joko valmiin työpajan tai voimme räätälöidä teidän hanketiimille oman työpajan.

Our spaces – Erasmus+ -hankkeesta löytyy lisää tietoa Twinspacen julkisilta sivuilta ja suomalaisten pitämästä blogista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti