eTwinningin perustehtävä on mahdollistaa yhteyksien luominen ja yhteinen työskentely joskus kaukanakin asuvien opettajien ja oppilaiden kanssa. On hämmästyttävää, kuinka hyvin ja helposti yhteistyö sujuu pelkkien verkkoyhteyksien ja vaatimattomienkin tietoteknisten välineiden avulla.
Opettajien kokemuksia
Meillä ja muualla on paljon kouluja, joilla on erityisen suuri tarve yhteyksiin oman lähiympäristön ja oman maankin ulkopuolelle. Niistä moni työskentelee ei vain suurten keskusten ulkopuolella vaan usein kymmenien tai satojenkin kilometrien päässä muista. Oppilaille ei ole helppo tarjota mahdollisuutta tutustua muiden eurooppalaisten elämäntapaan tai järjestää autenttisia tapoja käyttää vieraita kieliä.
Myös käytännön ongelmat ovat toisinaan hankalia. Espanjalaiset kertovat, että ongelma on ”esimerkiksi sijaisten löytäminen opettajien poissaolojen ajaksi. Sijaisella on oltava oma kulkuneuvo, että hän voi matkustaa eri kylien välillä, ja välimatkat hankaloittavat opettajien ja koulun oppilaiden välistä yhteistä toimintaa. Yleensä yhteinen toiminta vie enemmän aikaa ja lisää matkakustannuksia.”
Myös Shetlannin saarilla monet etäisyyden aiheuttamat käytännön ongelmat kannustavat eTwinning-yhteistyöhön: ”Syrjäisiltä alueilta lähtemisessä ja siellä työskentelyssä on hyvät ja huonot puolensa. Iso haittapuoli on se, että kulkeminen on hankalaa. On kallista lähteä Lerwickissa tai kauempana järjestettäviin tapahtumiin. Kun on oman aineensa ainoa opettaja koulussa, ei välttämättä halua olla pois koulusta osallistuakseen kursseille. Useimmat toisen asteen koulun kollegani työskentelevät itseni tavoin kahdessa toiseen asteen koulussa, mikä tuo meille lisää paineita.”
Böömin vuoristossa työskentelevien tsekkien mukaan ”eTwinning on auttanut oppilaita ymmärtämään muita kulttuureja ja olemaan suvaitsevaisempia muita ihmisiä kohtaan. He ovat myös ymmärtäneet, kuinka hyödyllistä on oppia vieraita kieliä. eTwinningissä oppilaamme eivät opiskele koulua vaan elämää varten.”
Meillä Suomessa etäisiä alueita on paljon. Suuri osa Lappia ja Kainuuta tietysti, mutta myös monet alueet muualla maassa ja tietysti saaristoalueet jopa suurten keskusten lähellä ovat monelta osin tällaisia.
Etäiset alueet yksi eTwinningin painopisteistä
EU:lle keskeistä on myös Euroopan mantereen ulkopuolisten alueiden tukeminen ja kehittäminen: https://ec.europa.eu/regional_policy/fi/policy/themes/outermost-regions/. Tällaisia ovat etäisten mantereiden lisäksi vaikkapa Madeira, Azorit ja Kanariansaaret. eTwinningissä yhtenä painopistealueena on Euroopan etäisten alueiden tukeminen.
eTwinningin sivuilta löydät hyviä esimerkkejä Ranskan vuoristoalueilta ja myös Ranskan Guayanasta Etelä-Amerikassa: https://www.etwinning.net/fi/pub/newsroom/highlights/etwinning---bringing-down-dis.htm. Muun muassa Sodankylässä on luotu mielenkiintoisia hankkeita, joissa erämaassa vaeltavat suomalaisnuoret työskentelevät yhdessä Guayanan sademetsissä kalastelevien oppilaiden kanssa.
Toimintaa Suomessa ja muualla Euroopassa
Suomessa on luotu koko joukko yhteishankkeita etäisten alueiden kanssa. Viiden itäisen eTwinning+-maan (Azerbaidzan, Armenia, Ukraina, Georgia ja Moldova) tultua mukaan Sari Auramo kokosi projektiinsa opettajia kaikista eTwinning-maista, siis hyvinkin kaukaisista maista. Siitä pitäen yhteistyötä on Suomessa kehitetty paljonkin. Esimerkiksi viime vuonna Suomi järjesti Italian kanssa seminaarin Italiassa pienillä Egadi-saarilla kaukana Välimerellä Sisilian länsipuolella. Sinne kokoontui joukko opettajia Suomen kaukaisimmasta Lapista ja Turun saaristosta. Italian opettajat olivat vuoristosta ja saarilta ja vastaavia opettajia tuli myös useasta muusta maasta.
Opettajat löysivät nopeasti toisensa ja kirkkaan auringon paahteessa syntyi paljon vilkasta yhteistyötä. Yhteistyön tarve todettiin samanlaiseksi Euroopan kahden ääripisteen kesken ja yhteistä kosketuspintaa löytyi paljon. Tuloksena oli suuri määrä yhteisiä projekteja.
Eurooppalaisia esimerkkejä
Myös Itävallasta meillä on esimerkkejä hyvistä hankkeista etäisissä vuoristoissa https://www.etwinning.net/fi/pub/newsroom/highlights/etwinning-in-austria---an-area.htm, samoin Espanjasta https://www.etwinning.net/fi/pub/newsroom/highlights/etwinning-in-spain---a-little-.htm, Tsekissä https://www.etwinning.net/fi/pub/newsroom/highlights/etwinning-in-the-czech-republi.htm ja etäisiltä Skotlannin Shetlannin saarilta https://www.etwinning.net/fi/pub/newsroom/highlights/etwinning-in-the-united-kingdo.htm.
Kuten espanjalaiset toteavat: ”eTwinning on ollut näköalapaikka, josta oppilaat tästä Sierra de Cazorlan kolkasta ovat katsoneet Eurooppaan”.
eTwinning-lähettiläs
Yrjö Hyötyniemi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti