1.10.2020

Opettajien kv-yhteistyötä ja kohtaamisia korona-aikana

Moni kansainvälinen projekti on lykätty hamaan tulevaisuuteen ja tapaamiset peruttu ainakin tämän syksyn osalta. Odotellaan koronan taantumista, laumaimmuniteetin kehittymistä, rokotteen valmistumista ja sen myötä paluuta takaisin vanhaan normaaliin.



Vaihtoehtojakin on ja edessä uusi normaali. Ei siis käperrytä sinne sohvan nurkkaan kahvikupillisen kanssa television ääreen, vaan avataan läppäri ja hypähdetään webinaariin, oppimaan uutta ja luomaan kontakteja, rennosti ja vaivatta. Hiilijalanjälkikin on melkein nolla.


Kontaktiseminaarista webinaari


Opetushallituksen eTwinning tiimi (Riikka Aminoff ja Olga Lappi)yhdessä allekirjoittaneen kanssa aloitti pähkäilyn jo viime keväänä. Syyskuuksi oli suunniteltu Itämeri-aiheista kontaktiseminaaria (Our Beloved Baltic Sea), johon oli kutsuttu osallistujia kaikista Itämerta ympäröivistä EU-maista. Keväällä vielä toivoimme, että seminaarin voisi järjestää, mutta pian kesäloman jälkeen oli ilmeistä, ettei se onnistuisi. Peruutetaanko koko juttu? No, ei hemmetissä! 

Totesimme, ettei yrittänyttä laiteta. Jos kaikki menee pieleen, siitäkin sitten vaan opimme. Tässä on tilaisuus yhdessä oppia. Meillä oli heti kaksoisagenda: mahdollistaa kohtaamisia ja käynnistää yhteistyötä sekä kokeilla erilaisia verkko-oppimismenetelmiä. Taloudelliset satsauksethan olivat pienet, kun tilavuokrat ja majoitus- ja ruokailukulut jäivät pois.

Naapurimaista Puola, Saksa ja Ruotsi lähtivät innolla mukaan. Latviasta ja Eestistäkin saimme osallistujia. Kaiken kaikkiaan osallistujia oli yli 20 ja tosimielellä projektikumppania etsimässä 16 yläkoulun ja lukion opettajaa.


Erillämme, mutta yhdessä


Melko paljon tehtiin valmistelutöitä ennen webinaaria. Osallistujista suurin osa oli vasta-alkajia ja tavoitteena oli saada heidät rekisteröitymään eTwinningiin ja kutsuttua heidät yhteiseen projektityötilaan ennen webinaaria. He myös esittelivät itsensä yhteisellä Padletilla.

Itse webinaari oli kaksipäiväinen. Ensimmäisenä päivänä aluksi tutustuttiin toisiimme ja kokeiltiin Menti- ja Kahoot! -sovelluksia, jotka toimivat mainiosti myös Teamsissä. Kuuntelimme innostavia esityksiä, joissa tarjottiin monia eri ideoita yhteistyön ja yhdessä oppimisen käynnistämiseksi. Teemat liikkuivat vapaasti Itämeren ympärillä luonnon havainnoinnista ja kestävästä kehityksestä elävän kulttuuriperinnön kautta kieliin ja taiteisiin. 

Ensimmäisen päivän lopuksi osanottajat ohjattiin webinaarin Twinspacen keskustelufoorumille, jonne he kirjasivat omia projekti-ideoitaan. Keskustelufoorumi oli keskeinen kumppaninhakufoorumi. Siellä innostuttiin toisten ajatuksista ja ryhmäydyttiin projekti-ideoiden ympärille.


Kaikki mukana tiimitöissä - verkossa


Toisena webinaaripäivänä keskityttiin ryhmäytymiseen, projektien suunnitteluun ja rekisteröimiseen sekä niiden esittelyyn. Osanottajat jakautuivat oman kiinnostuksensa mukaan neljään neljän hengen ryhmään, joilla kullakin oli oma aiheensa. 

Nature around the Baltic Sea -projektin aiheena oli luonnonhavainnointi ympäri vuoden jokaisena vuodenaikana. Havainnot jaetaan iNaturalist sovelluksen avulla. Niitä vertaillaan ja niistä keskustellaan eri maiden oppilaiden muodostamissa ryhmissä.

Interpreting cultural heritage -projektin aihe liittyi eri maiden kulttuuriin ja kulttuuriperintöön. Kunkin maan oppilaat esittelevät toisilleen oman maansa kulttuuriperinteitä ja -tapahtumia. 

Less waste around us -projektin tavoitteena on löytää kouluun ja kotiin toimintamalleja, jossa vähennetään jätettä, lisätään kierrätystä ja kehitetään jätteiden lajittelua. Kyseessä on myös hanke, jossa kehitetään oppilaiden keskinäistä vuorovaikutusta ja englannin kielitaitoa.

Bridging the Baltic Sea -projekti on taideprojekti, jossa kehitetään oppilaiden luovuutta ja ilmaisua. Oppilaat keksivät keinoa luoda uutta vanhasta ja käytetystä, tehdä taidetta jätteistä ja luonnon materiaaleista esim. rannoilta tai puistoista poimimalla. Jokainen oppilasryhmä voi valita omat materiaalinsa ja valita teemansa.


Onnistumisen iloa 

Perjantaina illansuussa koitti hieno hetki, kun kaikki ryhmät esittelivät omat suunnitelmansa. Kaikki ryhmät olivat ehtineet laatia projektisuunnitelmat ja jakaa työt tulevaa yhteistyötä ajatellen. Pari projektia oli jo luotu ja hyväksytty, niin että kaikki oli valmiina oppilaiden yhteistyötä ajatellen.

Tämä oli ensimmäinen eTwinning kontaktiwebinaari, joka oli järjestetty kokonaan verkossa. Ryhmäytyminen toimi keskustelufoorumilla ja ryhmätyöt onnistuivat hienosti, kun jokaisessa ryhmässä oli kokenut ryhmänvetäjä (eTwinning-lähettiläät Antti Piiroinen ja Ritva Metso sekä NSS:t Mia Sandvik ja Riikka Aminoff).

Kiitos kaikille osanottajille ja onnea tuleviin projekteihin!

Webinaarin esitykset löytyvät videotallenteina täältä: https://etwinningambfinland.blogspot.com/p/koulutusten-materiaalit.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti