30.8.2021

Helposti alkuun


Koronavuoden päätyttyä ja uuden alkaessa olet ehkä kaivannut vaihtelua koulutyön arkeen tai ehkä miettinyt, miten voisit tuoda kansainvälisyyden oppilaitten ulottuville. eTwinning voi tarjota käyttöösi tämän ja paljon, paljon muuta. Sen aloittaminen on helppoa ja toiminta yksinkertaista mutta erittäin antoisaa.

Osoitteesta www.etwinning.net löydät kaiken, mitä kansainvälisyyteen tarvitset. Löydät sieltä vaivatta itsellesi eurooppalaisen kumppanin, perustat hänen kanssaan yhteisen projektin ja toteutat suunnitelmasi yhdessä oppilaiden kanssa. 


Mutta miten löydän kumppanin?


Mietit ehkä, miten ihmeessä minä sen kumppanin löydän. Eurooppa on täynnä opettajia ja kouluja mutta minne minun pitäisi ottaa yhteyttä? Pitääkö ensin sopia rehtorin kanssa näin isosta asiasta? Huoli pois, tämä kaikki on tehty todella helpoksi. Et tarvitse lupia eikä sinulla tarvitse olla ennestään yhteyksiä minnekään. eTwinning on miettinyt asian ja on valmiina saman tien yhdistämään samassa tilanteessa olevat opettajat.


Ensin sinun pitää kuitenkin rekisteröityä käyttäjäksi. Kuulostaa isolta ja hankalalta asialta, joka velvoittaa sinua. Mutta ei. Et ole tilivelvollinen tekemisistäsi kenellekään eikä sinulta vaadita mitään. Kerrot missä työskentelet, mitä opetat ja mistä aiheesta haluaisit käynnistää yhteistyön. Tämäkin tarvitaan vain, jotta toiset tietävät sinusta tarpeeksi voidakseen ottaa sinuun yhteyttä. Aika usein nimittäin tapahtuu, että heti rekisteröitymisen jälkeen alkaa tulla kumppaniehdotuksia.


Muiden yhteydenottoa odottaessa voit helppojen eTwinningin työvälineiden avulla itse etsiä opettajia maan, alueen, oppiaineen tai yhteisen projektiaiheen mukaan. Vielä parempi keino on käydä katsomassa millaisia projekteja muut ehdottavat ja mennä niihin mukaan. Ja ehkä vieläkin tehokkaampaa on, jos itse kerrot omista kaavailuistasi yhteiseksi projektiksi. Uskallan melkeinpä taata, että löydät sillä tavalla hyvän projektikumppanin – joskus parissa tunnissa, joskus parissa päivässä. 


Käytät mitä tapaa hyvänsä, ehdottomasti tärkeintä on, että kerrot itsestäsi riittävästi, mutta ei tietenkään liikaa. Kun muut tietävät mistä olet (Suomi saattaa olla etu), mitä ja minkä ikäisille opetat ja millaista projektia toivoisit, saat luultavasti jo vartin päästä erilaisia kysymyksiä ja vastaehdotuksia. Siitä on helppo päästä projektin perustamiseen.


Muista esittäytyessäsi käyttää kieltä, jota ymmärtävät ne, joita toivot kumppaneiksi. Jos olet italianopettaja, esittäydy italiaksi. Noin puolet projekteista toimii kuitenkin englanniksi, joten monissa tapauksissa kannattaa käyttää sitä.


Sitten suunnitellaan


Sen jälkeen, kun kumppani on löytynyt, on syytä aivan ensimmäiseksi alkaa suunnitella, mitä projektissa tehdään. Tässä vaiheessa kannattaa ottaa mukaan myös oppilaat. Käykää yhdessä keskusteluja ulkomaisen opettajan ja hänen oppilaidensa kanssa siitä, mitä haluatte projektissa tehdä. Muistakaa, ettei kannata ensimmäiseksi käynnistää liian suurta tai vaikeaa hanketta. Tehkää jotain pientä, joskus pienille oppilaille riittää pelkkä esittäytyminenkin videon kautta. Silloinkin opitaan jo paljon: etävälineiden hyödyntämistä, vieraan kielen käyttöä aidossa tilanteessa ja tutustutaan toisiin. Sen jälkeen voitte jatkaa johonkin vaativampaan – jos haluatte. Muista, ettei eTwinningissä ole pakko tehdä mitään, eikä kukaan tule kysymään miksi et ole tehnyt tarpeeksi.


Miten projekti sitten perustetaan?


Kun suunnitelmasta on sovittu, toinen opettajista kertoo siitä lyhyesti omilta yksityisiltä eTwinning-sivuilta löytyvällä lomakkeella ja ohjaa sen ulkomaiselle kumppanilleen, joka kuittaa sen hyväksytyksi. Siinä kaikki. Projektin alkaa toimia, kun Opetushallituksen eTwinning-tiimi vielä kuittaa sen. 


Saat projektillesi oman työskentelysivut


Nyt olet vapaa tekemään normaalia opettajan työtä, mutta tällä kertaa kansainvälisessä ympäristössä. Projektillasi on käytettävissä omat sivut, joita nimitetään TwinSpaceksi, lyhyemmin TS. Siellä on monenlaisia työkaluja, joiden käyttö on maksutonta, niin kuin kaikki eTwinningissä. Sinä ja oppilaasi voitte kirjoittaa ja muokata tekstejä, ladata kuvia, työstää taulukoita, tehdä diaesityksiä, kuvata videoita, käydä reaaliaikaisia keskusteluita ja pitää nettikokouksia niin paljon kuin haluatte. 


Jos haluat, voit toki käyttää lisäksi mitä hyvänsä muita välineitä, eTwinning ei edellytä sitoutumista sen tarjoamiin työkaluihin. 


Tässä vaiheessa ylärajaa ei enää ole. Käy toimeen ja sinulle avautuu aivan uusi ympäristö, jonne tultuasi paluuta ei enää ole. Olet mukana eurooppalaisessa toiminnassa ja voin luvata, että pidät siitä!


Yrjö Hyötyniemi
eTwinning-lähettiläs



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti