4.9.2021

Arbeta digitalt – 3 exempel på appar i eTwinningprojekt

Spela online brädspel med t.ex. Flippity

Det finns säkert olika alternativ för att spela brädspel på nätet, men undertecknad har själv testat på Flippitys version. Vårt projekt gick ut på att spela ett aliasliknande spel där vi hade lag från Spanien, Frankrike och Finland. De finska och franska eleverna hade valt ut temaområden och de spanska eleverna valde sedan ut ord, som de också definierade. Det vill säga, om temat var ”mat” så kunde en definition vara ”gul, avlång frukt”. Då skulle spelaren gissa vad det handlade om (banan) och säga ordet på spanska.

På spelbrädet fanns rutor i olika färger och varje färg representerade olika teman. De gula rutorna hade med mat att göra, de gröna med sporter och så vidare. Flippitys brädspel var inte jätteflexibelt, men det fungerade. Läraren i Spanien var den som tryckte på tärningsbilden och som flyttade spelpjäserna. Detta evenemang ordnades på Meet, så att elevgrupperna såg varandra och brädspelet var i mitten av skärmen. Det finska laget vann för övrigt!


Brädspel med deltagare ur olika länder! Bilden är retuscherad så att ingen går att känna igen.


Ha frågesporter med t.ex. Kahoot eller Quizizz

Ibland kan det vara roligt att ordna frågesport med elever från olika länder - i vilket land vet man mera, är man snabbare eller har man helt enkelt bättre tur? Allra roligast är det om man kan synkronisera frågesporten så eleverna sitter i varsitt klassrum och svarar på frågor, men om tidtabellerna inte alls stämmer överens så kan man ställa in Kahoot och Quizizz så att frågesporten är öppen ett visst antal dagar. Då ska eleverna svara på frågorna före en deadline som läraren bestämmer.

Förutom att spela Kahoot och Quizizz kan eleverna aktivt delta i att göra själva frågesporten kring det tema de arbetat med tillsammans. Frågesporten kan vara en del av ett större projekt, eller så kan projektet bestå av bara frågesporten. Ordna till exempel en gemensam frågesport om kända författare, med matematiska problem eller ord på främmande språk!


Kahoot torde vara bekant för de flesta lärare


Ställ videofrågor till varandra med Flipgrid

Flipgrid är en mycket bra app, där eleverna samarbetar muntligt med varandra. Läraren skapar ett ämne (topic), där eleverna sedan med videon kan kommentera ämnena, ställa frågor till varandra och svara. Det vill säga, ni har kanske haft ett projekt där eleverna jobbar kring matvanor i olika länder. Då kan elever i ett deltagarland ställa frågor i stil med “Vad brukar du äta till frukost?” eller “Vilken tid har ni lunch i skolan?”. Eleverna i partnerskolan svarar sedan på dessa frågor och kan fråga något annat i retur. I Flipgrid finns en kamerafunktion, så man behöver inte använda telefoner och ladda upp videon senare.


I vårt projekt ställde eleverna frågor om novellen Don Quijote (utmaningar, dvs "retos") till varandra. I det första ämnet (topic) ställer portugiserna muntliga frågor till finländarna, t.ex. "vem har skrivit don Quijote?" De finska eleverna svarade sedan muntligt på dessa frågor och ställde sedan egna frågor till de franska eleverna i ett annat ämne (topic)


Lycka till med dina eTwinningprojekt och har du frågor om ovannämnda appar kan du ta kontakt med mig.

Katja Wide
eTwinningambassadör, Finland

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti