24.11.2021

Työpaja konferenssissa - Yhteistyö luo uusia ideoita

Vuotuisessa eTwinning-konferenssissa tänä vuonna oli aiheena medialukutaito ja disinformaatio. eTwinning-lähettiläänä minulla oli mahdollisuus osallistua konferenssiin, joka järjestettiin tänäkin vuonna pandemian vuoksi etänä. Vaikka jo odotankin ihmisten kohtaamista ja ihan kasvokkain tapaamista on etätapahtumissa puolensakin. Asun ja työskentelen täällä Napapiirin yläpuolella, Sodankylässä, joten matkat vaativat mennen ja tullen aina lisäpäivän, siksi kolmen päivän konferenssi vie helposti viisikin päivää. Tällä kertaa siis nautin konferenssista oman työhuoneen tunnelmassa, teetä siemaillen ja salaa suklaata maistellen. 


Vuotuinen eTwinning-konferenssi 28.10.-30.10.2021



Minulla oli konferenssissa oma työpaja, jonka veimme läpi moderaattorini Olga Lapin kanssa kahdesti. Työpajaani osallistui opettajia laajasti Euroopan joka kolkasta. Olga sai hienon idean kerätä jokaisen osallistujan kartalle. 

Olga sai hienon idean kerätä jokaisen osallistujan kartalle. Työpajassa oli Euroopan kaikki kolkat hyvin edustettuina.
Työpajassa oli Euroopan kaikki kolkat hyvin edustettuina.



Aiheenani oli työkaverini Päivi Neitolan kanssa kirjoittama Projektipakki, Yhdessä tehty kirja, jossa on ideana työskennellä ei pelkästään yhdessä projektipartnerin oppilaiden kanssa, vaan myös yhteistyöluokan kanssa omassa koulussa. Projektipakki on saanut alkusysäyksen erityisluokan tarpeesta löytää sopivaa lukemista kehittyvän lukutaidon tueksi. Koulussamme tätä yhteistyötä kutsutaan maailman lyhyimmiksi kirjoiksi.

Esimerkki maailman lyhyimmästä kirjasta: Rapu ja kala.

Esittelin työpajassani kouluani Tähtikunnan koulua. Kerroin myös Vuotson koulusta, jossa käyn kielten ja koodauksen opettajana maanantaisin. Tähtikunnan koulu on Sodankylän keskustassa ja koulussa on noin 600 oppilasta ekaluokasta yseihin. Meille valmistuu uusi koulurakennus ensi syksynä, jolloin pääsemme kaikki yhden katon alle parakeista ja muista väistötiloista. Lisäksi saamme työyhteisöömme myös esikoulun ja viskarit. Vuotson koulu on kaksikielinen koulu noin 90 kilometriä Sodankylän keskustasta pohjoiseen. Koulun kielinä on pohjois-saame ja suomi. Oppilaita on noin 30 ja luokat ovat esikoulusta yhdeksänteen. Kerroin miten koulussamme pidetään tärkeänä yhdessä tekemistä ja miten laatimamme projektipakki kannustaa siihen. 

Projektipakin, Yhdessä tehty kirja - A Co-Authored Book, tavoitteena on vahvistaa oppilaiden yhteistyötä luokkarajojen yli, niin omassa koulussa kuin yhteistyössä partnerikoulun kanssa. Projektissa harjoitellaan lukutaitoa, yhteistyötaitoja, vieraan kielen taitoja sekä medialukutaitoa. Ideana on luoda yhdessä tarinoita, joista tehdään kirjoja sekä niihin liittyviä luetunymmärtämisen -tehtäviä. Kirjat ja tehtävät jaetaan nuoremmille oppilaille käytettäviksi heidän oppitunneillaan tai yhteisillä tunneilla. Voit lukea tarkemmin siitä eTwinning-sivuilta kohdasta Projektipakit.

Konferenssissa pitämässäni työpajassa kokeilimme opettajien kanssa yhteisen tarinan keksimistä. Ohjeeksi annoin kirjoittaa yhdessä viiden lauseen kokonaisen tarinan, jossa on itse keksitty hahmo, tarinan juoni ja loppu. Opettajat työskentelivät pienryhmissä kooten ideoitaan Padletille. Samalla heillä oli mahdollisuus tutustua toisiinsa ja ehkä löytää yhteistyökumppaneita. Työskentelyn rungoksi olin tehnyt heille valmiit Padlet-pohjat ja tarkoituksella taustoitin ne itse ottamillani kuvilla täältä Lapin luonnosta. Yksi eTwinningin parhaimpia puolia on mielestäni oppia, nähdä ja tutustua toisten maiden luontoon ja kulttuuriin. Toivon, että kuvat toivat pienen tuulahduksen kaikille osallistujille täältä meiltä. 

Voit tutustua opettajien keksimiin tarinoihin näissä kuvissa. Padlettien kuvitus toimi inspiraation lähteinä tarinoille, mitä ajatusta voisi hyvin hyödyntää myös oppilaiden kanssa.  






Paras palaute työpajalleni oli, kun yksi opettajista tuumasi työpajan päätteeksi, että näinhän me teemme projektimme puolalaisen partnerimme kanssa. Pitänee varmaan laatia toinen projektipakki, jossa on tämä viiden lauseen tarinankerronta työtapana, sillä tämän menetelmän loin vain tähän työpajaan tuon useampi vaiheisen projektipakkimme pohjalta. Itse arvelin, että tehtävä on opettajille liian helppo, enkä osannut arvioida miten opettajat siihen suhtautuvat. Turhaan jännitin, sillä tehtävä oli sopivan haastava ja muunnettavissa suoraan oppilaiden käyttöön. 

Konferenssissa oli paljon muutakin kuin työpajoja. Keynote-puhujien esitykset olivat mielenkiintoisia ja herättivät monia ajatuksia, joista olisi keskusteluja virinnyt kasvokkain ollessa. Toivottavasti vielä pääsemme tapaamaan livenä, vaikka nämä webinaareina toteutetut tapahtumat ovatkin toiseksi parhaita. 

Terveisin eTwinning-lähettiläs Lapista, Katri Juusola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti