Bakgrund
På ett seminarium för aktiva eTwinnare i Danmark föreläste Jacob Have Nielsen (knowledge consultante) om det danske Skoleidraets arbete för att främja välmående och öka fysisk aktivitet i skolvardagen. I Danmark stiftades 2021 en lag enligt vilken elever bör få röra på sig minst 45 minuter per dag utöver gymnastikundervisning och raster. Skolorna genomför detta på olika sätt: de kan ha skilda “motionslektioner” och/eller så bakar lärarna in motion i sin vanliga undervisning. I Finland har vi programmet Skolan i rörelse (Liikkuva Koulu) som också arbetar för mindre sittande och mera rörelse. Liknande initiativ finns säkert i andra länder.
Betyder det här att jag ska dra gymnastik på alla lektioner?
Nej, det behöver du inte. Det handlar om att bli medveten om att eleverna sitter mycket och att de mår bra av att röra på sig, men du kan själv bestämma hur du aktiverar eleverna: det kan vara korta pauser utan koppling till själva temat på lektionen, det kan vara längre pass där man samtidigt övar stoffet - och allt däremellan. Glöm inte heller att hjärngymnastik kan vara en bra paus och att den med fördel kan kombineras med fysiska aktiviteter. Följande tabell illustrerar olika möjligheter (tabellen inspirerad av bild av Jacob Have Nielsen):
På danske Skoleidraet.dk hittar man en hel del olika aktiviteter på rörelseövningar och hjärnpauser (brain breaks). Skolan i rörelse har en idébank på finska.
Varför?
Det danska Skoleidraet, Skolan i rörelse och liknande initiativ strävar efter att elever rör på sig mera vilket också har en positiv effekt på elevernas hälsa, välmående och inlärning, exempelvis följande:
- hälsa: bättre muskelstyrka, bättre motoriska kunskaper
- välmående: bättre självförtroende, mindre risk för ångest och depression
- inlärning: lättare att fokusera, hippocampus blir större.
Motion är till stor nytta för hjärnan, den förbättrar minnet och stresståligheten. Här finns en artikel på svenska Yle där den svenske Anders Hansen (överläkare i psykatri) förklarar sambandet.
Hur kan jag få in rörelse och motion i eTwinningprojekt?
Idrott, motion och rörelser kan lätt inkorporeras i olika eTwinningprojekt. Här finns en del idéer som delvis är lånade från tidigare eTwinningprojekt:
- elever beskriver och lär ut traditionella danser till elever i andra länder som sedan övar dem
- elever beskriver och lär ut traditionella gårdsspel eller lekar till elever i andra länder som sedan försöker sig på dem
- elever utför aktiviteter där rörelse ingår (t.ex. de ska beskriva omgivningen för partnereleverna och gör detta genom att filma den under en promenad)
- elever skickar "rörelseutmaningar" till varandra (utmaningarna kan vara fristående eller hänga ihop med ett visst skolämne).
Katja Wide
eTwinningambassadör
spansklärare vid Mattlidens skola, Esbo, Finland
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti