30.9.2023

eTwinning äidinkielen tunneilla

 eTwinning sopii loistavasti osaksi äidinkielen opetusta ja opiskelua. eTwinning-projekteissa usein esitellään projektikumppaneille omaa kieltä ja kulttuuria. Tämä sopii hyvin osaksi äidinkielen tunteja. Tutustu eri luokka-asteiden projektiesimerkkeihin, joissa eTwinning-työskentelyä voi toteuttaa osana äidinkielen opintoja. 


Vinkkejä esi- ja alkuopetukseen

Oriveden kaupunki on mukana esi- ja alkuopetuksen hankkeessa "Lukuintoa Pirkanmaan esi- ja alkuopetukseen". Hankkeessa kehitetään erilaisia lukuintoa lisääviä toimintamalleja. Orivedellä Rovastinkankaan eskariryhmään liittyivät käsin kudotut nallet Urho ja Otso. Urho ja otso asustavat kukin omassa kangaskassissa. Kassista löytyy nallen lisäksi pino kirjoja sekä päiväkirja. Kassit kiertävät vuorollaan jokaisen lapsen kotona. Lapsi ja vanhemmat lukevat kirjoja sekä puuhastelevat muuta kaikenlaista nallen kanssa. Otson ja Urhon kokemukset kirjoitetaan päiväkirjaan ennen kuin kassi siirtyy seuraavan oppilaan kotiin. 

Urhon ja Otson eskariryhmä osallistui eTwinning-projektiin yhdessä italialaiskoulun kanssa. Kirjakassiin pakattiin kirjoja, jotka kertoivat tai jonka tarina liittyi jollain tapaa Italiaan. Näin lapset oppivat uutta Italiasta. Samaan aikaan Italiassa paikalliset nallet kiersivät perheissä mukanaan Suomi-aiheiset kirjat. 

Päiväkirjaan tehdyt merkinnät kännettiin englanniksi ja välitettiin eTwinning-projektin TwinsSpacen kautta projektikumppaneille. Näin molempien maiden lapset pääsivät tutustumaan toisen maan arkeen nallejen päiväkirjamerkintöjen kautta. 


Urho ja Otso


Vinkkejä yläkouluun

Oriveden yhteiskoulun oppilaat osallistuivat eTwinning-projektiin, jossa aiheena olivat eri maiden kansantarut. Ensin oppilaat tutustuivat oman maan kansantaruihin ja valitsivat mitkä taruista jaettiin projektikumppaneille. 

Tämän jälkeen projektissa tutustuttiin eri maiden kansantaruihin, ja laadittiin niihin kuvitukset. Orivedellä kansantaruihin tutustuminen yhdistettiin osaksi äidinkielen opintoja, ja niissä uutisen kirjoittamiseen. Oppilaat saivat valita mielensensä toisen maan kansantarun, jonka pohjalta he kirjoittivat uutisen. 




Vinkkejä lukioon

Oriveden lukio on Unesco-koulu, ja koululla on tallinnassa kumppanikoulu, joka on myös Unesco-koulu. Oriveden lukion opiskelijoita tutustui sukulaiskieleen. Opiskelijat kirjoittivat osana äidinkielen opintojaan Itämeri-aiheisia tekstejä. Itämeri-aiheisiin teksteihin liitettiin Unesco-koulujen teemoja, joita ovat mm. 

  • perusoikeudet ja ihmisarvo
  • rauha ja väkivallattomuus
  • sukupuolten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus
  • kestävä kehitys
  • vapaus, oikeus ja demokratia
  • kulttuurisen moninaisuuden kunnioittaminen
  • kansainvälinen solidaarisuus
Lukiolaiset voivat kirjoittaa mielipidekirjoituksia tai pitää puheita aiheisiin liittyen. Kun aiheita on käsitelty oman ryhmän kanssa, pidetään yhteinen oppitunti eTwinning-projektikumppanien kanssa, jossa opiskelijat pienryhmissä väittelevät annetuista teemoista. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti