20.11.2024

Erasmus+ ja eTwinning - miten nämä kaksi tukevat toisiaan?

Etwinning on osa Erasmus+ ohjelmaa ja siksi onkin luontevaa yhdistää Erasmus+ liikkuvuusprojektit ja eTwinning. Molemmat tukevat ja täydentävät toisiaan loistavasti. eTwinningiä voivat hyödyntää niin Erasmus+ oppilasliikkuvuuksiin osallistuvat ryhmät kuin henkilöstöliikkuvuuksiin osallistuvat aikuisetkin.

Yhä useammat kunnat ovat saaneet Erasmus+ akkreditoinnin. Akkreditointi takaa Erasmus+ liikkuvuustoiminnan jatkuvuuden tämän ohjelmakauden loppuun asti. Lisäksi monissa kunnissa on lyhyempiä Erasmus+ liikkuvuusprojekteja.

Erasmus-ohjelman painopisteet ovat osallisuus ja moninaisuus, digitaalinen muutos, ympäristö ja ilmastonmuutoksen torjunta sekä osallistuminen yhteiskunnalliseen toimintaan, yhteiset arvot ja kansalaistoiminta. 

eTwinningillä voi tukea näitä kaikkea. Koska eTwinning-yhteistyö toteutetaan omalta koululta käsin eikä siihen liity taloudellisia kuluja, voivat kaikki oppilaat erilaisista haasteistaan riippumatta osallistua siihen matalalla kynnyksellä. Jokainen voi tehdä kansainvälistä yhteistyötä omalla panoksellaan eTwinning-projekteissa. eTwinning-projektit voivat toimia luontevana ponnahduslautana liikkuvuusprojekteille. Luotettavasta eTwinning-kumppanista saa usein hyvän kumppanin vastaanottamaan oppilasryhmiä tai job shadowing -opettajavierailuja. Oppilaat voivat eTwinning-projektin kautta saatujen onnistuneiden kokemusten kautta innostua ja rohkaistua mukaan liikkuvuustoimintaan. 

Toisaalta yhtälö toimii myös toisinpäin: eTwinning on erinomainen alusta jo aloitetun Erasmus-liikkuvuusyhteistyön yhteydenpitoon ja yhteisten tuotosten kokoamiseen ennen ja jälkeen liikkuvuuksien. Näihin osiin projektia voi osallistaa nekin oppilaat, jotka eivät pääse tai halua lähteä mukaan liikkuvuuksiin ja tätä kautta projektista pääsevät osalliseksi useammat koulujen oppilaat.

eTwinning tukee automaattisesti digitaalista muutosta, kun yhteistyö tehdään sähköisesti digitaalista alustaa ja digitaalisia välineitä hyödyntäen. Digitaalinen yhteistyö tukee myös ympäristöä - aina ei tarvitse matkustaa tehdäkseen kansainvälistä yhteistyötä.

eTwinning on siis loistava keino sekä löytää kumppaneita oppilasliikkuvuuksiin että loistava alusta koota yhteistyön tuotokset yhteiselle, turvalliselle alustalle, pitää yhteyttä ennen ja jälkeen liikkuvuuden.

Erasmus+ ohjelmaan liittyy oppilaiden ryhmäliikkuvuuksien lisäksi henkilöstöliikkuvuuksia. Näidenkin tavoitteena on tukea koulujen ja oppilaiden kansainvälistymistä, ei pelkästään yksilöiden ammatillista kehittymistä. eTwinning on loistava tapa tehdä yhteistyötä esimerkiksi kurssimatkoista ja job shadowingista löytyneiden kontaktien kanssa ja ottaa oppilaat mukaan tähän kansainväliseen yhteistyöhön. Näin kurssin anti ei jää vain opettajan omaksi työkaluksi, vaan siitä on konkreettista iloa myös oppilaille.

Aina kannattaa muistaa myös se, että eTwinning-alusta toimii myös loistavana välineenä job shadowing -kumppanien etsimisessä ja samalta European School Education Platform -sivustolta löydät nykyään myös kurssitarjottimen.

eTwinningistä on siis apua ja hyötyä Erasmus+ liikkuvuuksissa kumppaneita etsiessä, yhteydenpidossa ennen ja jälkeen liikkuvuuksien sekä projektin tuotosten kokoamisessa. Se toimii myös itsenäisenä projektityökaluna liikkuvuusprojektien lisäksi, esimerkiksi kursseilta löydettyjen kumppanien kanssa.

Me eTwinning-lähettiläät autamme mielellämme alkuun eTwinningin kanssa ja kerromme, miten voit hyödyntää alustaa Erasmus+ projekteissa. Tule mukaan webinaareihimme tai pyydä lähettilästä pitämään ilmaista koulutusta omalle koulullesi tai kuntaasi!

Koulutustarjontaa voit selata täältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti