Olin aika otettu puolitoista vuotta sitten ITK-päivillä Hämeenlinnassa, kun minut esiteltiin Kopioston väelle heidän etsittyään yhteistyökumppania suunnittelemaan eTwinning-projektia, jossa opetellaan samalla tekijänoikeuksia.
Otin haasteen vastaan, vaikka vähän hirvitti. Osaanko kirjoittaa niin selvät ohjeet projektin kulusta, että ihan vasta-alkajakin osaa niitä seuraten toteuttaa projektin? Ja saanko ujutettua tekijänoikeusasiat riittävällä laajuudella mukaan?
Aika näyttää, miten onnistuin. Nyt ohjeet on kuitenkin julkaistu.
Tein koko ajan hyvää yhteistyötä Kopioston Kirsi Salmelan kanssa. Hänellä oli kärsivällisyyttä lukea ja kommentoida keskeneräisiä ohjeita, muistuttaa minua tarvittaessa päivämääristä ja olla oikein mukavana työparina tässä.
On aina hienoa, kun eTwinning herättää positiivista huomiota ja kiinnittää myös ulkopuolisten tahojen kiinnostuksen. Tekijänoikeudet ovat sitä paitsi erittäin tärkeitä nykyaikana(kin), joten niiden harjoittelu ei ole koskaan turhaa.
Projektisuunnitelmat on esitelty Kopiraittilan sivuilla. Siellä kerrotaan näin:
"Kopiraittila on Kopioston tuottama inspiroiva ja innostava pelillinen materiaali tekijänoikeuksien oppimiseen ja opettamiseen".
Kopiraittilan sivuilta löytyy jokaiselle ikäryhmälle ja koulutusasteelle omaa pelillistä ja pedagogista materiaalia. Opettajana on aina helpottavaa löytää jotain valmista, eikö totta?
Ensimmäinen suunnittelemani projekti on nimeltään "Luonto ympärillämme". Se on suunniteltu kahden maantieteellisesti toisistaan kaukana olevan koulun väliseksi. Projektissa esitellään ympäröivää luontoa projektikumppaneille eri tavoin. Selkeä, yksinkertainen projekti, joka ei vaadi kovin paljon aikaa, mutta kestää kuitenkin koko kouluvuoden tai jopa kalenterivuoden. Projekti sopii parhaiten alakoululaisille, mutta miksei tosin jo esiopetukseen, jos eskarilaiset saavat sopivasti apua isommilta.
Projektin eri vaiheet on pyritty kuvaamaan mahdollisimman selkeästi ja suunnitelmassa annetaan myös ehdotuksia käytettävistä sovelluksista. Omalle projektille voi muuten tietenkin keksiä oman nimen!
Toisen projektin suunnittelin yhdessä Kirsi Salmelan kanssa. Sen nimi on "Kulttuuriprojekti" ja siinä esitellään oman alueen kulttuuria valituin tavoin. Projekti on helppoa muovata osallistujien ikään ja taitoihin sopivaksi, joten se soveltuu ala- ja yläkouluille, lukioon ja jopa ammatilliseen koulutukseen. Projektissa voidaan oman valinnan mukaan keskittyä erilaiseen taiteeseen, musiikkiin ja/tai kirjallisuuteen. Tai mitä kulttuuria sivuavaa vaan keksitään!
kuvan lähde
Opetan itse alkaneena lukuvuonna kuudetta luokkaa ja olen ajatellut toteuttaa jonkinlaisen kulttuuriprojektin. Se on onneksi nyt helppoa, kun valmis suunnitelma on itsenikin käytettävissä!
Ja tekijänoikeudet pinnalla muistissa!
Hyvää lukuvuotta 2019-2020 kaikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti