28.1.2021

eTwinning Plus -maat suomalaisen opettajan yhteistyökumppaneina


Me kaikki tiedämme, että eTwinning on eurooppalaisten koulujen yhteisö. Se tarjoaa jokaiselle koulussa työskentelevälle (opettajille, rehtoreille, koulukirjastojen työntekijöille jne.) koko Euroopassa mahdollisuuden ja paikan olla yhteydessä toisiinsa, tehdä yhteistyötä, kehittää projekteja, jakaa ja tuntea olevansa osa Euroopan jännittävintä oppimisympäristöä. Mutta eTwinningin Eurooppa ei rajoitu vain meidän lähimpiin maihimme.



Mitä ovat eTwinning Plus -maat?

Tietysti löydät eTwinning-kumppaneita etäisistä Euroopan maista, kuten vaikka Kreikasta tai Portugalista. Mutta hieman kaukaisemmatkin maat ovat mukana. Oletko tullut ajatelleeksi, että voisit löytää eTwinning-kumppanin vaikkapa Kaukaus-vuorten tuolta puolen jopa Kaspianmeren rannalta. Mukana on nimittäin viisi itäistä, maantieteellisesti Eurooppaan kuuluvaa mutta EU:n ulkopuolella sijaitsevaa maata: Ukraina, Moldova, Georgia, Armenia ja Azerbaidzan. Lähi-idästä mukana ovat Jordania ja Libanon ja Afrikasta Tunisia.


Minkälaisia projekteja voisi käynnistää?

Näistä maista voit etsiä itsellesi kumppaneita samalla tavalla kuin EU-alueeltakin. Plus-maan opettajan kanssa voit perustaa yhdessä projektin tai kutsua hänet mukaan projektiin, jonka olet käynnistänyt vaikkapa romanialaisen kanssa. Etsitpä plus-kumppaneita sitten maakohtaisesti, alueittain tai kumppanifoorumeista, löydät kyllä haluamasi. Plus-maiden opettajat ovat motivoituneita ja kiinnostuneita, joten löydetty kumppani varmasti myös jatkaa sovittua yhteistyötä.



Yleensä Plus-maiden kanssa luodut projektit ovat samanlaisia kuin kaikki tavalliset eurooppalaiset projektit. Suomalaiset ja plus-maan opettajat kutsuvat ehkä mukaan muita omista maistaan tai muualta Euroopasta ja heidän oppilaansa työskentelevät yhdessä yhteisen pedagogisen teeman tiimoilta.


Avartavia kulttuurielämyksiä

Mutta halutessasi voit myös laajentaa omaa ja oppilaidesi kokemuspiiriä erilaisiin kulttuurisiin ja maantieteellisiin asioihin. Tutustuminen aivan toisenlaiseen ympäristöön voi avartaa näkemyksiä molemmin puolin. Suomalaiset oppilaat ovat viettäneet Azerbaidzanin kanssa paikallista ”uutta vuotta”, maaliskuulle sijoittuvaa kevään tulon nowruz-juhlaa, jota siellä on vietetty kohta 3000 vuoden ajan. Jordanialaisten kanssa on tutustuttu arabikulttuuriin ja tunisialaiset ovat kertoneet tamperelaisille elämästä Saharassa. Ukrainalaisten kanssa on tutkittu maidemme kulttuurien monia yhteisiä piirteitä ja Libanonin kautta on kurkistettu Lähi-Idän perinteisiin.  



Tavanomaisen ulkopuolelle

Luo ystävyyssuhteita tavanomaisen ulkopuolelle niin havaitset, kuinka pieni maailma sittenkin on ja kuinka samanlaisia kaikki ovat!


Huomaathan, että omissa eTwinning-tiedoissasi sinulla on mahdollisuus ilmoittaa, haluatko olla Plus-maiden opettajien löydettävissä. Jos merkitset siihen kyllä, saatat saada yhteydenottoja näistä maista. Jos kuitenkin haluat pitäytyä perus-Euroopassa, se on myös täysin mahdollista. Tässäkin tapauksessa voit valintasi rajoittamatta itse etsiä kumppaneita Plus-maista.


Posted by
Yrjö Hyötymäki, eTwinning-lähettiläs



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti