Kestävän kehityksen taideaakkoset on helppo, oppilaita innostava ja yhteisöllinen tehtävä eTwinning-projektiisi. Ideaa voit soveltaa osaksi projektia tai sen ympärille voit rakentaa projektin. Tehtävää on helppo muokata eri-ikäisille oppijoille.
Aakkoset kestävästä materiaalista
Ensin kumppanimaiden oppilaat askartelevat yhteiset aakkoset. Yhdessä sovitaan, mitkä kirjaimet kunkin maan oppilaat taiteilevat. Kirjaimet askarrellaan pienissä ryhmissä kierrätysmateriaaleista tai luonnonmateriaaleista.
Viestit maapallon puolesta
Seuraavaksi eri maiden oppilaiden taideaakkoset kuvataan ja kootaan teoksesi sähköiselle alustalle. eTwinning-projektin yhteisessä työskentelytilassa eli TwinSpacessa on jo valmiina tähän sopiva väline: TwinBoard-taulu, johon on helppo laittaa kuvia. Aakkoset voi koota yhteen myös vaikkapa Padletiin, joka on helppo lisätä projektin työtilaan TwinSpaceen.
Kuhunkin kirjaimeen oppilaat ideoivat pienissä ryhmissä viestin maapallon suojelemiseksi. Ryhmä kirjoittaa viestin projektin yhteisellä kielellä kirjaimen mukaan sähköiselle alustalle. Jos valitulle alustalle voi lisätä ääntä, oppilaat myös nauhoittavat viestit: Suomalaiset oppilaat lukevat vaikkapa kreikkalaisten oppilaiden viestit ja vastaavasti kreikkalaiset suomalaisten.
Myös oppilaiden äidinkielet saisi tässä tehtävässä hienosti näkyviin ja kuuluviin. Oppilasryhmät voisivat kirjoittaa ja nauhoittaa viestit maapallon puolesta myös omalla äidinkielellään.
Näin syntyi kuuden eri maan oppilaiden yhteinen kestävän kehityksen taideaakkosto EWWR Sustainable Art Alphabet eTwinning-projektissa WE ARE ART. Näet ja kuulet oppilaiden lähettävän viestejä siitä, mitä tehdä tai olla tekemättä elääkseen kestävästi.
Viestit kuuluviin Eurooppaan
Taideaakkosista WE ARE ART -projektikumppanit innostuivat kokoamaan myös e-kirjan. Tähän käytettiin Book Creatoria. Jokaisella kirjan sivulla on kirjain, viesti ja lyhyt video oppilaan sanomasta. Tällä e-kirjallaan oppilaat osallistuivat Euroopan jätteiden vähentämisen viikolle European Week of Waste Reduction EWWR.
Huipentumana he voittivat European Special Prize -sarjan, johon jätettiin yli 15 000 aloitetta eri puolilta Eurooppaa. Aloite sai kiitosta eurooppalaisesta hengestään: Oppilaat saivat yhdessä äänensä kuuluviin maapallon suojelemiksi!
*****
WE ARE ART palkittiin yhtenä Suomen parhaista eTwinning-projekteista vuonna 2020. Suomesta projektiin osallistui Kummun koulun 4B-luokan oppilaat opettajanaan Sonja Tukiainen.
Lue lisää WE ARE ART -projektista Opetushallituksen uutisesta Vuoden parhaat eTwinning-projektit on nimetty.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti