5.3.2021

Pandemia erottaa, digi yhdistää

Pitkittyvä koronapandemia on asettanut uusia haasteita myös kansainväliselle hanketyölle.
Kansainvälinen toiminta on monissa kouluissa kokonaan jäissä ja kansainvälisen yhteistyö on lykätty hamaan tulevaisuuteen. Kansainvälistä yhteistyötä käynnistettäessä on törmätty monenlaisiin yllättäviinkin ongelmiin.

Opetushallituksen kansainväliset palvelut yhdessä eTwinning-toiminnon kanssa järjesti helmikuussa webinaarisarjan, jonka tavoitteena oli antaa vinkkejä ja rohkaista liikkeelle virtuaalisen kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön toteuttamiseen. 

Webinaarit saivat innostuneen vastaanoton. Niihin osallistui yhteensä 308 koulujen kv-hankeaktiivia ja -koordinaattoria. Erityisesti kiinnostivat eri vaiheissa olevien kv-hankkeiden vetäjien jakamat esimerkit. 

 

Miten päästä alkuun

Monissa hankkeissa kumppanit ovat käytännössä lyöneet ”hanskat tiskiin” ja ilmoittaneet, että palataan asiaan sitten, kun koronatilanne helpottaa. Kun huomattiin, ettei korona mene ohi parissa kuukaudessa, tuli tarve käynnistää yhteistyö virtuaalisesti.

Marika Ojala Marttilan koulusta Seinäjoelta, esitteli omia kokemuksiaan Responsible Future Learners -hankkeesta, joka käynnistyi syksyllä 2020. Liikkeelle lähdettiin opettajien/koordinaattorien yhteisistä suunnittelukokouksista, joita järjestetään vähintään kerran kuussa. Kun kaikki saatiin kohtaamaan kasvokkain, oli paljon helpompi sopia seuraavista askelista kuin sähköposteja lähettelemällä. Koronatilanteet eri kumppanimaissa vaihtelivat, joten oli tärkeää kuunnella toisten huolia, joustaa ja yhdessä miettiä, miten vastata haasteisiin.

Hyvä alku virtuaaliselle yhteistyölle oli yhteinen webinaari, jossa eTwinning lähettilään ohjauksessa tutustuttiin Twinspace-ympäristön käyttöön ja mahdollisuuksiin. Tässä hankkeessa Twinspace toimii yhteydenpitoalustana ja hankkeen julkisena nettisivuna.


Mitä on virtuaalinen liikkuvuus 

Kun alkuvaikeudet on selätetty ja yhteistyö, työnjako ja suunnittelu koordinaattorien kesken vakiintunut, tulee eteen se, miten toteuttaa liikkuvuuksia ja oppilaiden välistä yhteistyötä, kun matkustaminen nyt ja varmaan vielä koko vuoden 2021 on mahdotonta.

Näistä mahdollisuuksista saimme mahtavia esimerkkejä eri puolilta Suomea. Opettajien luovuus on aivan huikeaa. Pääsääntöisesti opiskelijoiden (ja opettajien) virtuaalisissa liikkuvuuksissa on käytetty Teamsiä (opiskelijoiden verkkokokoukset ja ryhmätyöskentely) sekä Twinspacea (aktiviteettien ohjaus, oppimiskeskustelut ja tuotosten jakaminen). Esityksessään Mari Hahtala-Pirskanen Kuopion taidelukio Lumitista ihmetteli, miten helposti ja kätevästi kaikki loppujen lopuksi toimi. Hän korosti etukäteissuunnittelun merkitystä. ”Ohjeet ja työskentelyn aikataulu kannattaa vääntää rautalangasta.” Siten tehtävien suorittaminen ryhmissä ja eri vaiheiden toteutus toimii ilman ongelmia.


Virtuaalista liikkuvuutta voi toteuttaa hauskasti myös suunnittelemalla ja toteuttamalla virtuaalisen kiertomatkan kumppanikohteessa. Näin tehtiin Ylitornion yhteiskoulun lukiossa Hanna Viippolan johdolla. Opiskelijat etsivät kiinnostavia vierailukohteita Berliinistä ja laativat matkaohjelman. Autenttisuutta lisättiin VR-lasien avulla. Parit lasit ryhmää kohden riittivät hyvin. Lisää hauskuutta saatiin kumppanimaan herkkuja maistelemalla. 


Opiskelijoiden osallistaminen

Opiskelijat kannattaa ottaa mukaan suunnitteluun jo varhaisessa vaiheessa. Aktiviteetteihin on syytä jättää väljyyttä esim. tutkimuskohteen ja tuotoksen muodon valinnassa. Opiskelijat voivat sitten muodostaa monikansallisia ryhmiä yhteisten kiinnostuksen kohteiden ja vahvuuksien mukaan. Joku on innostunut urheilusta, toinen rakastaa musiikkia ja kolmatta kiinnostaa historia. Tuotokset voidaan tehdä videoina, podcasteina, postereina, infograafeina tai vaikka yhteisenä verkkolehtenä kunkin oppilaan vahvuuksien mukaan.


Outokummun Kummun koulun Smart Hands
-hanketta vetää Minna Haataja. Hankkeessa on nyt toteutettu kaksi virtuaalista liikkuvuutta, joihin osallistui oppilaita eri luokka-asteilta, myös lukiosta. Liikkuvuuksien idea oli toteuttaa yhtäaikaiset kädentaitojen työpajat, joissa toimittiin yhden kumppanimaan ohjeiden mukaan, luovuutta unohtamatta. Kunkin kumppaniluokan toimintaa zoomattiin muille, joten syntyi aito tunne yhdessä tekemisestä.

Kummun koulu 9-luokkalainen Noora Piiroinen oli webinaarissa mukana jakamassa omia kokemuksiaan ja opiskelijan näkökulmaa virtuaaliseen liikkuvuuteen. Virtuaalinen liikkuvuus mahdollisti paljon useamman oppilaan osallistumisen kuin oikea matkustaminen.  Nooran mielestä ”kansainvälinen työ on kivaa, se helpottaa uusien ihmisten kohtaamista ja parantaa kielten puhumis- ja ymmärtämiskykyä.


Miten tästä eteenpäin?


Webinaarisarjan ensimmäisen osan jälkeen osallistujat olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä webinaarin sisältöön ja saamiinsa uusiin ideoihin. Vielä tuntui osalle askel virtuaaliseen kansainvälisyyteen aika isolta.

Toisaalta, virtuaalinen kv-yhteistyö ja kotikansainvälisyys ovat osa oppimisen tulevaisuutta. Virtuaalinen yhteistyö lisää oppilaiden mahdollisuuksia osallistua ja osallisuutta, se on ympäristön kannalta kestävää ja vastuullista ja vahvistaa opiskelijoiden TVT-taitoja. Siten virtuaalinen kv-yhteistyö tukee kaikkia kolmea EU:n asettamaa kv-hankkeiden laatukriteeriä. Blended learning on päivän sana.

Laajasti toivottiin lisää webinaareja aiheen tiimoilta, lisää projektiesimerkkejä ja työkalukoulutuksia. Edellä mainitut koulutukset ovat suunnitteilla ja jälkimmäisiin eTwinning-lähettiläät vastaavat jo nyt järjestämällä maksuttomia webinaareja. Niihin voit ilmoittautua täällä: https://etwinningambfinland.blogspot.com/p/koulutuspaketit.html 

Tervetuloa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti