21.1.2022

Oppilaat kv-yhteistyössä: keskusteluja, yhdessä oppimista, ystäviä eliniäksi


Kun aloitin eTwinning-yhteistyön eurooppalaisten opettajien ja luokkien kanssa, huomasin nopeasti, että eniten oppilaita motivoi tutustuminen kumppaniluokkien oppilaisiin ja erilaiset kohtaamiset verkossa. Jokainen kohtaamista odotettiin innolla ja jännittyneinä. Kumppanikoulun samanikäiset oppilaat oli yllättävän paljon samanlaisia ja sopivasti erilaisia. Pian nähtiin, että ihmisissä ei ole juurikaan eroja, mutta maasta riippuen tavoissa ja kulttuureissa kyllä.


Vapaamuotoista jutustelua ja tutustumista

Yhteistyö kannattaa aina aloittaa tutustumisella. Jos tässä kohdassa yrittää säästää aikaa, se kostautuu myöhemmin. 

Oppilaat esittelivät itsensä keskustelualueella (foorumilla). Tehtävä oli mukava (kukapa ei mielellään kertoisi itsestään) ja luontaisesti eriyttävä eli jokainen oppilas saattoi käyttää itselleen sopivaa kieli- ja viestintätaidon tasoa. 

Kun omat esittelyt oli ladattu, käytiin lukemassa kumppaniluokan oppilaitten esittelyt. Kolmas vaihe oli kumppaniluokan oppilaiden viesteihin vastaaminen. Jokainen kirjoitti 2-3 vastausta ja yhdessä pidettiin huolta siitä, ettei kukaan jäänyt ilman vastausta.

Esittelyistä käynnistyi usein keskusteluja, jotka jatkuivat pitkinä vuorovaikutteisina polkuina ja joihin saattoi tulla mukaan muitakin kumppaniluokan oppilaita.

Tällaisessa vapaamuotoisessa keskustelussa ei ole syytä puuttua oppilaitten kirjoitus- tai rakennevirheisiin. Tärkeää vuorovaikutteisessa viestinnässä on ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Virheiden bongailu veisi nopeasti ilon keskusteluista. Opettajana tietysti autoin oppilaita, kun he kysyivät ”hei, miten sanotaan…”. Harvoin oppitunneilla näki niin paljon innokkaita ja oppimishaluisia kirjoittajia kuin eTwinning-tunneilla.

Kun foorumeilla kaikki esiintyivät omilla nimillään ja kaikki voivat lukea kaikkien viestit, ei kertaakaan tarvinnut huomauttaa sopimattomasta käytöksestä.


Yhdessä oppiminen verkossa ei tunnu koululta

Kun on hieman tutustuttu, voidaan aloittaa ”yhdessä oppiminen”. Tässä kannattaa muistaa, että eTwinning-yhteistyö kehittää aina kieli- ja viestintätaitoja, kulttuurien välistä ymmärrystä, ajattelun taitoja ja TVT-taitoja. Tämä voi olla myös kv-yhteistyön keskeinen oppimistavoite: kieli- ja vuorovaikutustaitojen sekä TVT-taitojen kehittäminen.

Usein eTwinning-projektilla on kuitenkin myös jokin erityinen aihe. Se voi olla lähiympäristön luonto, yhteisen verkkolehden tekeminen, terveelliset elintavat, erilaiset juhlapäivät ja niiden vietto tai kierrätys, tuunaus ja lajittelu. Kun oppiminen ei perustu oppikirjoihin ja niiden materiaaleihin, oppilaat tutkivat ja tuottavat itse oppimateriaaleja: videoita, podcasteja, diaesityksiä, julisteita, sarjakuvia, infograafeja tai kuvataidetta. 

Hauskinta on, jos muodostetaan monikansallisia ryhmiä, jossa on mukana oppilaita kaikista hankkeeseen osallistuvista maista. Ryhmille voi perustaa omat keskustelualueet Twinspacessa. He voivat myös tavata Teamsissä tai vastaavassa verkkokokoustilassa. Ryhmissä sovitaan tavoitteista, tuotoksesta ja työnjaosta. 

Opettajan ohjausta tarvitaan enemmän alaluokilla, mutta ohjauksen tarve vähenee oppilaitten iän ja kokemuksen karttuessa. Ohjauksen määrästä riippumatta, oppilaat kokevat eTwinningin innostavaksi, koska siinä saa tavata uusia ihmisiä, käyttää luovuuttaan, ja opiskella oikeita asioita (oppikirjattomuus). Se ei tunnu koululta vaan elämältä.


Yhteiset pelisäännöt ja netiketti 

Twinspace-oppimisympäristö tarjoaa paikan, jossa oppilaat voivat turvallisesti jutella ja kirjoitella, julkaista valokuvia ja muita tuotoksia. Twinspace ei pidä yllä oppilasrekisteriä eikä oppilaista kerätä mitään tunnistetietoja kuten sähköpostiosoitetta. 

Opettajat kutsuvat omat oppilaansa Twinspaceen luomalla heille käyttäjätunnukset ja salasanat. Oppilaat esiintyvät pääsääntöisesti omilla nimillään (sukunimi voi olla lyhennetty). Näin he oppivat toimimaan vastuullisesti. Ketään kutsumattomia vieraita ei Twinspaceen pääse.

Ennen kansainvälisen yhteistyön alkua on hyvä sopia yhteisistä pelisäännöistä. Ketään ei haukuta, syrjitä tai kiusata. Kohdellaan toisia arvostavasti, vaikka ei aina olla samaa mieltä. Osoitetaan kiinnostusta erilaisia kulttuureita kohtaan. Jokainen suomalainen oppilas edustaa verkossa enemmän kuin itseään.  Kumppaniluokan oppilaat muodostavat käsityksen Suomesta ja suomalaisista tämän yhteistyön perusteella.

Rangaistuksilla uhkailu ei ole erityisen kivaa, mutta usein yhdessä sovimme, että jos ei osaa olla kiva kaveri verkossa, voi joutua pois Twinspacesta. Opettaja voi yhdellä klikkauksella poistaa huonosti käyttäytyvän oppilaan. Tätä en onneksi ole koskaan joutunut tekemään.


Ystävät ja verkostot

Minulle oli aina suuri ilon aihe, kun oppilaat hakeutuivat keskustelemaan keskenään myös vapaa-ajalle ilman erityistä oppimistavoitetta. He saattoivat tavata chatissa tai foorumilla ja jutella niitä näitä, esimerkiksi opettaa toisilleen äidinkieltään. 

Usein oppilaat ystävystyivät jonkun erityisen oppilaan kanssa ja siirtyivät juttelemaan sähköpostin välityksellä. Nykyään tähän käytetään Snapchatia tai muita sosiaalisen median viestittelyvälineitä. Näin oppilaat verkostoituvat ja saavat ystäviä eri puolilta Eurooppaa.

Olen itse saanut eTwinning-opettajista paljon ystäviä, joita on ihana tavata aina ajoittain. Samaa toivon myös oppilailleni. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti