20.2.2022

Kestävä toimintatapa kansainvälisessä projektissa

 

Tämän vuoden teemana eTwinningissä on "Kaunis, kestävä ja osallistava tulevaisuutemme: koulut ja uusi eurooppalainen Bauhaus". Teema näkyy koko vuoden erilaisissa eTwinningin toiminnoissa. Aloitamme vuositeeman esittelyn blogissa kestävästä toimintatavasta. Kestävän kehityksen ulottuvuudet voidaan jakaa taloudelliseen, kulttuuriseen, ekologiseen ja sosiaaliseen kestävyyteen. 


Miten voit huomioida omassa kansainvälisessä toiminnassa nämä ulottuvuudet?


Kuvakirja "Welcome to our hotel!" -projektin 
nähtävyyksistä

Taloudellinen ulottuvuus


Vaikka eTwinning-projekteissa ei tarvitse käyttää rahaa, voi joskus olla mukava laajentaa normaalia toimintaa esimerkiksi vierailemalla jossain lähikohteessa. Meidän matkailuun liittyvässä eTwinning-projektissa "Welcome to our hotel!" esittelimme kumppanimaiden opiskelijoille matkailun paikallisia nähtävyyksiä ja vetovoimatekijöitä ja vierailimme mm. Samilandissa ja Lainion lumilinnassa. Näiden käyntikohteiden lisäksi valitsimme julisteisiin vetovoimatekijöitä, joihin on vapaa pääsy. Näitä olivat mm. revontulien katselu, lumi ja porot. Julkaisimme opiskelijoiden tekemistä julisteista ekirjan, joka on maksutta tarjolla ja sitä voi tarvittaessa päivittää.



Kulttuurinen ulottuvuus

Hyödynnä projektissasi paikalliskulttuuria ja pyydä esimerkiksi, että oppilaat haastattelevat isovanhempia tai naapurin ikäihmisiä. Näin voitte jakaa projektianne myös lähialueen ihmisille. Usein kumppanit ovat kiinnostuneita ihan jokapäivisistä asioista, kuten päivittäisestä elämästämme koulussa ja kotona, ruokakulttuurista, harrastuksista ja esimerkiksi erikoisista tavoistamme käydä saunassa ja talvella avannossa kastautumassa. Ei siis kannata lähteä merta edemmän kalaan, vaan katsoa paikallista elämää ulkopuolisen silmin. Se mikä meille on jokapäiväistä on usein ihmetystä herättävää kumppaneille.

Ekologinen ulottuvuus

Suosimme eTwinning-projekteissa sähköisiä kirjoja ja sovelluksia. Mikäli lähdemme luokkahuoneen ulkopuolelle, on meillä tarjolla lähiluonto, josta löydämme paljon kestäviä elämyksiä. Viime vuonna vertailimme opiskelua poikkeusaikana ja lähdimme lähiluontoon lumikenkäilemään. Siinä kun kumppanimme olivat kotona ja kolkuttelivat suljettuja kirjastojen ovia, pääsimme rauhoittumaan luonnon keskelle kivenheiton päässä koululta. Usein suurkaupungin kumppaneille on ihmeellistä, kun me voimme hyödyntää lähiluontoa jokapäiväisessä toiminnassamme. Esimerkkejä on mm. aiemmin julkaistussa blogissa, jossa kerroin virtuaalisesta liikkuvuudestamme. 

Sosiaalinen ulottuvuus

Kansainvälisyys kuuluu kaikille. Huomioi erityisryhmä ja ota heidät mukaan projektiisi. Meidän virtuaalisessa liikkuvuudessa koulumme Telma-opiskelijat toimivat aktiivisesti ja olivat varmasti koko projektin työteliäimmät opiskelijat. Osallista opiskelijat oppaiksi tai anna heille iso rooli projektissa. Muista kiittää opiskelijoita hyvin tehdystä työstä esimerkiksi antamalla heille diplomi projektiin osallistumisesta. Syksyn projektissamme kävimme tervehtimässä lähialueen palvelutalon ikäihmisiä, joten saimme jaettua kansainvälistä projektiamme myös koulun ja kodin ulkopuolelle.

Euroopan vihreän kehityksen ohjelma


Euroopan vihreän kehityksen ohjelma


Ilmastonmuutos ja ympäristön pilaantuminen on vakava uhka Euroopalle ja koko maailmalle. Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tarkoituksena on parantaa kansalaisten ja tulevien sukupolvien hyvinvointia ja terveyttä. Tavoitteen ohjelmassa on nimenomaan toiminta kauniiden sanojen sijaan.

Mitä sinä voit tehdä kansainvälisessä toiminnassa kestävän kehityksen eteen?

Seuraavassa muutamia esimerkkejä, mistä voit aloittaa. Käy katsomassa viime kevään webinaari, jossa esittelemme yhdessä eTwinning lähettiläs Katri Juusolan kanssa aiheeseen liittyviä eTwinning-projektejamme. 





eTwinning livessä on nimikkoryhmä SENSE - Sustainability Education Network Service eTwinning, jossa voit opiskella aiheeseen liittyvää asiaa, tutustua asiasta kiinnostuneisiin ihmisiin, osallistua ajankohtaisiin tapahtumiin ja tutustua opetusmateriaalin eri-ikäisille oppilaille ja opiskelijoille.



eTwinningin perinteinen kevätkampanja alkaa pian. Tarkkaile, millaisia tapahtumia järjestetään vuositeeman aiheista. Syksyllä on jälleen eTwinning vuosikonferenssi, jossa käsitellään vuositeemaa ja julkaistaan aiheesta kirja. Lisäksi vuoden aikana järjestetään lukuisia  täydennyskoulutuksia. Webinaareja ja oppimistapahtumia voit etsiä eTwinningLiven ammatillinen kehittyminen sivulta.

Vinkkejä ja koulutusta aiheesta on paljon ja viimeistään nyt sinun kannattaa käydä katsomassa, millaista tarjontaa eTwinningLive tarjoaa sinulle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti