17.3.2022

Eurooppa-päivä näkyville eTwinningin-projektin kautta


Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä, jota juhlitaan kaikissa Euroopan unionin maissa toukokuun yhdeksäntenä päivänä. Päivä on saanut alkunsa 9.5.1950, jolloin Ranskan ulkoministeri Robert Schuman esitti uudenlaista yhteistyötä Euroopan maiden välille, jotta sotia kansakuntien välillä ei enää nähtäisi. Tätä Schumanin julistusta pidetään Euroopan Unionin alkuna. 


Eurooppa-päivästä on tullut tärkeä Euroopan kokonaisuutta kuvaava symboli yhdessä rahan, lipun ja hymnin kanssa. Nykyään Eurooppa-päivän tehtävänä on tuoda kansoja lähemmäksi toisiaan, mutta myös samalla tehdä Euroopan unionia tutummaksi, esitellä sen toimintaa, antaa tietoa jäsenvaltioista ja levittää tietoisuutta yhteistyömahdollisuuksista.


Tässä maailman tilanteessa Eurooppa-päivän ja Euroopan yhtenäisyyden merkitys korostuu erityisesti. 


Etwinning on eurooppalaisten koulujen yhteisö, joka luo turvalliset puitteet oppilaiden ja opettajien väliseen yhteistyöhön verkossa. Se on oppimisympäristö, joka tarjoaa mahdollisuuksia erilaisiin pienempiin ja isompiin projekteihin eurooppalaisten koulujen välillä. 


Etwinningissä on erinomaiset puitteet tuoda Eurooppa näkyväksi kouluilla Eurooppa-päivän yhteydessä. Kumppanifoorumista löytyy nopeasti laaja verkosto eri maiden opettajia, jotka lähtevät mielellään mukaan lyhyeen ja näkyvään projektiin, josta on parhaimmillaan iloa luokallisille oppilaita tai jopa kokonaisille kouluille ympäri Eurooppaa.


Eurooppa-päivän projektiin on mukava koota laajasti kouluja eri puolilta Eurooppaa ja toteuttaa kumppaneiden kanssa jokin yksinkertainen ja helppo tehtävä, jonka tuotoksen jokainen jakaa kaikille projektikumppaneille nähtäväksi Twinspace-alustalle ennen Eurooppa-päivää. Tuotos voi olla esimerkiksi videon muodossa esitetty tervehdys, laulu tai oman maan esittely, yhteinen kirja Book Creatorilla, toisille lähetetyt postikortit tai omasta maasta jaetut valokuvat, vain mielikuvitus on rajana. 


Näitä tuotoksia jokainen voi omalla koulullaan esitellä Eurooppa-päivänä ja avata niiden kautta keskustelua Euroopan yhtenäisyydestä, Euroopan maista ja kulttuureista sekä tuoda eurooppalaisia lapsia lähemmäksi toisiaan.


Meidän koulu on aiemmin ollut mukana Eurooppa-päivän postikorttiprojektissa. Tuolloin mukana oli lähes kaksikymmentä eri maata. Jokainen mukana ollut kuvasi tai kokosi videon omasta maastaan ja liitti sen QR-koodin muodossa postikortteihin, joita tervehdysten kera lähetettiin kaikkiin osallistuviin maihin. Näin mekin saimme postikortteja Euroopan eri maista ja kokosimme ne yhteiselle ilmoitustaululle karttapohjaan kaikkien nähtäviksi. Kortit jo itsessään olivat ilahduttavia tervehdyksiä, joissa oli kuvia osallistuvista maista. Kartan avulla konkretisoitui, miten laajalta alueelta olimme tervehdyksiä saaneet. Korteissa olevien QR-koodien kautta oppilaat ja opettajat pystyivät katsomaan videon pätkiä eri maista, mikä toi kumppanimaat vielä lähemmäksi ja konkreettisemmiksi. Tässä projektissa kumppanit löytyivät eTwinning Liven kumppanifoorumilta ja Twinspace toimi paikkana, johon jaettiin valokuvia ja tunnelmia projektin eri vaiheissa korttien kirjoituksesta aina siihen asti, kun postikortit oli saatu ja jaettu koko koulun nähtäväksi.



Tänä keväänä olemme mukana Eurooppa-päivän projektissa, jossa yhteinen tuotos on video, jossa osallistujat laulavat Jaakko kulta -laulun omalla kielellään ja lisäävät laulun perään “Hyvää Eurooppa-päivää” -toivotuksen. Videot jaetaan yhteiseen TwinSpaceen kaikkien nähtäville ennen Eurooppa-päivää, jotta osallistuvat koulut voivat ihailla tuotoksia Eurooppa-päivänä 9.5. Meidän koululla tässä projektissa mukana ovat kaikki ykkösestä ysiin.


Nyt on vielä hyvin aikaa pistää pystyyn oma Eurooppa-päivän projekti.


  1. Keksi yksinkertainen idea jaettavalle tuotokselle (voit vapaasti käyttää myös yllä mainittuja ideoita) 

  2. Jaa ideasi kumppanifoorumilla ja saat varmasti useita innokkaita kumppaneita

  3. Perusta projekti ja lisää kaikki kumppanit mukaan

  4. Tee oma tuotos ja jaa se yhteisessä Twinspacessa 

  5. Nauti lopputuloksesta yhdessä oppilaiden kanssa ja tuo Eurooppaa näin tutummaksi lapsille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti