25.3.2022

eTwinning Goes Hybrid – kohtaamisia Köpiksessä


Verkostosta oppimisyhteisöksi

Christian, Kader, and Semir at dinner

Alusta alkaen eTwinning-yhteisön toimintaan on sisältynyt opettajien monikulttuurisia lähitapaamisia konferensseissa, työpajoissa ja seminaareissa. Kun pitkiin koulutuspäiviin sisältyy sopivassa suhteessa esityksiä, työpajoja, yhdessä tekemistä ja keskustelua sekä myös kahvittelua ja yhdessä ateriointia muodostuu kokonaisuudesta innostava, motivoiva ja innovoivakin. 

Tällä kertaa mukana oli 40 eTwinning-lähettilästä ja kansallista koordinaattoria 10 eri maasta. Melko löyhästä opettajien verkostosta kasvaa yhteisö, kun aamiaisella Maha Shhadeh kertoo uteliaalle kyselijälle kotimaastaan Libanonista, jossa kulttuurit ja uskonnot elävät yhdessä toisiaan kunnioittaen. Illallisella Afrikan sarvesta kotoisin oleva 7 kieltä puhuva tanskalainen Kader Maikal jakaa kokemuksiaan elämästä kahden kulttuurin välissä. Eurooppaan ja eTwinningiin mahtuu monenlaisia tarinoita.


Lähtökohtana idea ja ihmiset 

Miguel Neves

eTwinningin ja opetuksen kontekstissa hybridi tarkoittaa ”kahden lajin yhdistelmää” eli lähi- ja etäopetuksen yhdistämistä. Hyvässä hybridikoulutuksessa mahdollistetaan eri yleisöjen keskinäinen vuorovaikutus opettajan ja toistensa kanssa. 

Event MB:n päätoimittaja ja tapahtuma-alan konkari Miguel Neves johdatteli meidät aiheeseen. Onnistuneen hybriditapahtuman perustana on selkeä idea/tavoite ja kokonaisuuden suunnittelu. Yhtäältä oppiminen loogisena prosessina ja toisaalta osallistujat odotuksineen ja heidän monipuolinen osallistamisensa muodostavat kokonaisuuden, joka parhaassa tapauksessa nostaa tunnelman lentoon ja pahimmassa kaataa nokilleen. Ja kaikkeen tähän tarvitaan tietysti kaikenlaisia vempaimia ja sovelluksia ja rohkeutta kokeilla uusia juttuja.


Yhdessä tehdessä ymmärrys kehittyy

Tiina studiossa

Heti seminaarin alussa meidät jaettiin neljän hengen ryhmiin, joissa me toimimme koko seminaarin ajan. Kuuntelimme yhdessä ne pari pakollista luentoa, keskustelimme niiden pohjalta ja vaihdoimme kokemuksia. Tärkeintä oli kuitenkin yhdessä tekeminen.

Työskentelimme toisen päivän Tanskan opetusministeriön TVT ja oppiminen -yksikössä. Siellä meillä oli käytössämme osaava henkilökunta ja huippulaitteet videoiden tekemistä, striimausta ja moniajoa varten. Hauskinta tietysti oli työskennellä yhdessä skandinaavisen huipputiimin kanssa, Semir Susic ja Karen Kaikkonen Ruotsista ja Christian Stanley Plovgaard Tanskasta. 


Valmistimme lyhyen videon, jossa jaoimme kukin yhden hetken, jolloin eTwinningistä tuli työkalun sijasta tarina elämästä ja oppimisesta. Kaikki videot striimattiin Bella Centeriin Lærfestin (Educaa vastaava messutapahtuma Tanskassa) eTwinning-ständille.


Videoklippejä ja haastatteluja 

Toisena päivänä kiertelimme Lærfestin eri esittelypisteissä, otimme kuvia ja videoimme osallistujien kokemuksia eTwinningistä, Covid-19:sta ja kohtaamisten tärkeydestä. Seisoskelimme eTwinning-ständillä ja juttelimme ohikulkijoiden kanssa muuten vaan. 

Claus

Lounaalla juttelin mm. tanskalaisen Camilla Hansenin kanssa. Häntä kiinnostaa ”translanguaging” eli puheessa kielen vaihtaminen toiseen, vaikka kesken lauseen. Aihe, joka kiinnostaa monia opettajia tässä monikielisessä ja -kulttuurisessa maailmassa.


Kiitos kaikille osallistujille ja järjestäjille 

Iso halaus Tanskan opetusministeriön eTwinning-tiimin vetäjälle Claus Bergille! Hän oli suunnitellut ja järjestänyt meille seminaarin, jossa ei istuttu passiivisina, vaan opittiin yhdessä tekemällä ja toinen toisiltamme. Se on parasta!
Kiitos myös ihanille matkakumppaneille Riikka Aminoffille ja Ritva Metsolle.


eTwinning goes hybrid, Copenhagen from eTwinning Sverige on Vimeo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti