27.1.2023

Miten kansainvälisyys muutetaan osaamispisteiksi?

 

Patikointia Rota Vicentinalla - kumppanien välinen viestintä
Viestintää ja vuorovaikutusta patikkaretkellä

Ammatillisessa koulutuksessa on sekä alakohtaisia että yhteisiä tutkinnon osia. Viimeisimmässä tutkintouudistuksessa yhteiseksi ammatilliseksi tutkinnon osaksi saatiin vihdoin jo useiden koulutuksenjärjestäjien paikallisista tutkinnon osista kehitetty Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen. Tämän tutkinnon osan opiskelija voi suorittaa käytännön työtehtävissä työskennellen kansainvälisessä työympäristössä tai projektissa ulkomailla tai kotimaassa.

Tutkinnon osan ammattitaitovaatimukset on jaettu neljään osaan: 

Lentokentän toimintatavat - turvallisuus ja pandemia-aika
Terveys ja turvallisuus osana matkajärjestelyjä

1. Valmistautuminen kansainvälisessä työympäristössä toimimiseen

Opiskelija perehtyy kansainväliseen työympäristöön, tulevaan työtehtävään, kohdemaan kulttuuriin ja yhteiskuntaan, huolehtii tarvittavista järjestelyistä ja asiakirjoista sekä selvittää ja sopii työtehtävän tavoitteet ja sisällöt.

2. Vuorovaikutus kansainvälisessä työympäristössä

Opiskelija toimii vuorovaikutuksessa työyhteisön ja asiakkaiden kanssa, käyttää työnsä keskeistä sanastoa vieraalla kielellä, jakaa osaamistaan kansainvälisessä työympäristössä, käyttää eri viestintäkanavia vastuullisesti ja toimii eri kulttuuritaustaisten ihmisten kanssa työkulttuurin mukaisesti.

3. Työskentely kansainvälisessä ympäristössä

Opiskelija noudattaa sovittuja työaikoja ja toimintatapoja, toimii joustavasti erilaisissa tilanteissa, noudattaa työtehtäviin liittyviä määräyksiä ja ohjeista, huomioi terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät riskit, toimii vastuullisesti ja eettisesti ja toimii tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäen.

4. Kansainvälisen osaamisen hyödyntäminen ja jakaminen

Opiskelija arvioi kansainvälisessä työtehtävässä hankitun osaamisen merkitystä urallaan, hyödyntää kansainvälistä osaamistaan työssään, arvioi työtehtävään liittyvien maiden työmenetelmien ja toimintakulttuurien vaikutuksia työn sujuvuuteen ja lopputulokseen sekä jakaa kansainvälistä osaamistaan työyhteisössä.

Lapin koulutuskeskus REDUssa on ollut jo usean vuoden ajan kansainvälinen osaaja - paikallinen tutkinnon osa, mutta nyt on siirrytty uuteen valtakunnalliseen tutkinnon osaan. Kansainvälisten asioiden suunnittelija Päivi Kontiokoski kertoi, että tutkinnon osaa toteutetaan pääosin opiskelijoiden ulkomaan jaksoilla ja erilaisissa kansainvälisissä projekteissa. Tulevaisuudessa on tarkoituksena lisätä mahdollisuutta suorittaa tutkinnon osa kotimaassa erilaisissa virtuaali-opinnoissa, kuten eTwinning-projkteissa ja kansainvälisten vieraiden hostaus-toiminnoissa, jolloin opiskelija toimii esim. kansainvälisellä jaksolla olevan vaihto-opiskelijan apuna ja kaverina Suomessa.

Liiketoiminnan lehtori Anna-Tytti Sulisalo vahvistaa Kontiokosken esimerkit nykyisestä ja tulevasta opintojen toteutuksesta. Hänen mielestään tutkinnon osa soveltuu hyvin eri alojen opiskelijoille, koska elämme globaalissa maailmassa, jossa ovat tärkeitä peruskielitaito ja kulttuurien tuntemus. Ulkomaan jaksojen lisäksi hän koki tärkeäksi kotikansainvälisyyden ja työskentelyn kansainvälisessä työryhmässä.




Nils-Henrik patikoimassa Rota Vicentinalla
Opiskelija Nils-Henrik Toivola
opiskelee matkailualaa REDUssa Levi-Instituutissa. Hän on suorittanut kansainvälisen tutkinnon osan osana opintojaan matkailupalvelujen tuottajaksi. 

Miten kansainvälinen tutkinnon osa on sinun osalta toteutettu? -Opintoihin kuului opintomatkat Viroon ja Portugaliin Erasmus+ projekteissa. Nordplus opiskelijoiden hostaus Suomessa ja erilaisten aktiviteettien ohjaus Erasmus+ projektin opiskelijoille ja opettajille. näiden lisäksi projekteissa oli virtuaalitapaamisia.

Mitä hyötyä koet opintojaksosta olevan? -Opin ymmärtämään uusia kulttuureja ja kieliä. Pääsin projektien mukana matkustamaan uusilla kulkuvälineillä, opin kommunikoimaan portugalin kielellä ja haluan matkustaa tulevaisuudessa takaisin Portugaliin.

Suositteletko kansainvälisiä opintoja muille opiskelijoille? -Suosittelen todellakin. Tämä oli minulle paras mahdollisuus matkustaa ja oppia uutta.

Jos sinua kiinnostaa kansainvälisyys ammatillisessa koulutuksessa käy lukemassa REDUn Erasmus+ hankkeen blogia tai tutustu REDUn kansainväliseen opintopolkuun.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti