21.12.2024

Kahden aallon harjalla – eTwinning 20 v.


eTwinning täyttää 20 vuotta ensi vuonna. Teini-ikä on selätetty ja saavutettu seesteinen aikuisuus. Kun tällainen juhlavuosi saavutetaan, on luvallista ja ehkä hyväkin katsella taaksepäin ja miettiä, minkälaiseen kouluun eTwinning aikoinaan tuli ja mitä kaikkea on sen jälkeen tapahtunut.

20 vuotta sitten koulut ottivat ensiaskeleitaan tietotekniikan opetuskäytössä. Itse toimin vuosina 2002-2005 opettajien opefi-kouluttajana. Ensimmäisinä vuosina ohjasin opettajia sähköpostin ja internetin käyttöön. 240 oppilaan koulussamme oli muutama tietokone opettajien käyttöön ja yksi tietokoneluokka. Luokan sai varata opehuoneen seinällä olevasta varauskalenterista. Siinä oli aina runsaasti tyhjää tilaa. Pääasiallisesti tietokoneluokkaa käytettiin tekstinkäsittelyn harjoitteluun. Opettajia oli vaikea motivoida tietotekniikan opetuskäyttöön, koska puuttui pedagogisesti mielekkäitä toimintamalleja. 

Opettajien ideoima, opetuskäyttöön tarkoitettu  

eTwinning tuli aallon harjalla. Kun suuri osa Eurooppaa taisteli vielä pätkivien tai olemattomien nettiyhteyksien ja toimimattomien laitteiden kanssa, uskallettiin nähdä pidemmälle tulevaisuuteen ja uskottiin yhteiseen Eurooppaan, jonka vahvistamiseksi tarvittiin laajamittaista oppilaiden verkkoyhteistyötä yli maiden rajojen. eTwinning mahdollisti kansainvälisen yhteistyön volyymin moninkertaistamisen.

eTwinning vastasi moniin 2000-luvun alun haasteisiin. Se oli ja on maksuton oppimisympäristö, jossa tietotekniikan käyttö palvelee monia pedagogisia tavoitteita. Kun yhteistyötä tehdään yli rajojen, verkon ja tietotekniikan käyttö on yhtä aikaa välttämätöntä ja merkityksellistä. Englannin opettajana oli valtavan hienoa nähdä, kuinka omat oppilaat innostuivat vuorovaikutuksesta ja viestinnästä vieraalla kielellä. Vuonna 2006 kuvasin eTwinning-yhteistyötä näin:

”(eTwinning) oppimisympäristöstä on muodostunut eräänlainen virtuaalinen kadunkulma, jossa hengaillaan, kun ei ole muuta tekemistä. Se on turvallinen paikka, jossa voi tavata kavereita ja, mikä parasta, oppia samalla. Viiden kuukauden aikana oppilaat ovat kirjoittaneet 527 kirjettä, lähettäneet 1417 viestiä ja kirjoittaneet chatissa 3237 repliikkiä.”

Lisäksi vastattiin kyselyihin, tehtiin oppimistehtäviä ja tutustuttiin kumppanimaan kieleen ja kulttuuriin esimerkiksi laatimalla esityksiä. Voi vain kuvitella, miten paljon oppilaiden viestintä- ja digitaidot kehittyivät. 

Opettajalle motivaattorina toimi halu yhdistää ystävyysluokkatoiminta, kansainvälisyyskasvatus ja tieto- ja viestintätekniikan käyttö englannin opetukseen pedagogisesti mielekkäällä tavalla. Tavoitteena oli myös irrottautua englannin oppikirjojen paperinmakuisista harjoituksista, avata ovi Eurooppaan ja päästä samalla käyttämään englantia aidoissa viestintätilanteissa oikeiden ihmisten kanssa.


Laaja-alaiset taidot ja globaalikansalaisuus

2010-luku toi mukanaan uusia haasteita ja kasvavan huolen maapallostamme. Suomessa käynnistyi ennennäkemättömän laaja opetussuunnitelmien uudistusprosessi. Keskusteluun ja ideointiin osallistuivat opettajien ja oppilaiden lisäksi järjestöt ja yliopistot kaikkialta Suomesta. Työ tehtiin pieteetillä eri tahoja kuunnellen. 

Keskeinen uudistus oli vahva orientaatio laaja-alaisten taitojen opetukseen. Nopeasti muuttuvan tiedon sijasta tarvittiin osaamista ja taitoja. Tämä edellytti oppilaskeskeisiä, oppilaiden aktiivisuuteen perustuvia opetusmenetelmiä, jotka tukivat luovaa ajattelua, sekä ongelmanratkaisu- ja yhteistyötaitoja. 

Perusopetuksen OPS:n perusteissa L5:n kuvauksessa sanotaan: ”Oppilaat saavat perusopetuksen aikana kokemuksia tvt:n käytöstä myös kansainvälisessä vuorovaikutuksessa.” Hienoa, ajattelin tuolloin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ”oppilaat saavat perusopetuksen aikana kokemuksia eTwinningistä”. 

Enää ei siis voinut sanoa, että eTwinning sopisi paremmin kv-kerhon toimintaan. Ei suinkaan, eTwinning oli ja on erinomainen tapa integroida laaja-alaisen osaamisen taitojen harjoittelua minkä tahansa oppiaineen opiskeluun. 

Oheisessa kuvassa näkyy, mitkä taidot eTwinningissä erityisesti kehittyvät. L2 ja L5 lienevät itsestään selviä. L7 eli osallistuminen ja vaikuttaminen ovat oppilaskeskeisen lähestymistavan kannalta välttämättömiä avaintaitoja. Kestävän tulevaisuuden rakentaminen taasen liittyy siihen, että eTwinningissä yksi tavoite on vastuullinen maailmankansalaisuus. Siinä ei matkailla ja siten sen aiheuttama hiilijalanjälki on hyvin kohtuullinen.

Toinen (silloin) uuden opetussuunnitelman lanseeraama lähestymistapa oppimiseen oli monialaisuus. Se suitsittiin melko pian 1-2 kertaa lukuvuodessa toteutettaviin mok-jaksoihin. Monialainen oppiminen on kuitenkin paljon enemmän kuin vähäisellä kunniahimolla toteutetut mokit. Monialaisuus on erittäin tehokas oppimismenetelmä, jossa opetellaan useita eri taitoja ja oppimissisältöjä samanaikaisesti ja lähestytään ongelmia eri näkökulmista luovuutta ja innovaatioita ruokkien. eTwinningissä on aina mukana tvt-taidot ja vieraan kielen vuorovaikutus- ja viestintätaidot, lisäksi sisältö voidaan rakennella esimerkiksi ympäristötiedon, terveystiedon ja/tai kuvataiteen sisällöistä ja tavoitteista. 


Ystävyys, yhteisöllisyys ja aito vuorovaikutus

Aloitin eTwinningin ensimmäisten joukossa tammikuussa 2005. Olen vuosien varrella koordinoinut lukuisia eri eTwinning projekteja 10-15-vuotiaille ja kouluttanut valtavan määrän opettajia Suomessa ja Euroopassa. Yhteistyökumppaneita minulla on ollut melkein kaikista Euroopan maista. Olemme yhdessä oppineet toinen toisiltamme. 

Me kasvatamme ensimmäistä sukupolvea, joka käy koulua ja tekee työtä yhdistyneessä Euroopassa ja aidosti globalisoituneessa maailmassa. Se on valtava haaste. Ystävyys, yhteisöllisyys ja aito vuorovaikutus muodostavat sen kivijalan, jolle toivoisin tulevaisuuden maailman rakentuvan. Sitä on myös eTwinning parhaimmillaan.


28.11.2024

Aktiivista kansalaisuutta etsimässä Wienissä

European political education in school - seminaari opettajille pidettiin marraskuussa Wienissä, Itävallassa. ETwinning tarjoaa joka mahdollisuuden tutustua tietyn aihealueen tematiikkaan eli vuositeemaan, ja tämän vuoden aihealua, Citizenship eli Aktiivinen kansalaisuus, on ehkä siitä vaikeimmasta päästä. Monikulttuurisen koulun opettajana olen kuitenkin huomannut miten tämä kiinnostaa monia maahanmuuttajataustaisia nuoria. Joillekin heistä demokraattisessa valtiossa asuminen ei ole itsestäänselvyys, ja heidän oikeutensa ovat heille epäselvät.


Itävallassa jopa parlamentti ja kansanedustajat ovat koulujen opetuksessa mukana, sillä Demokratie Werkstatt on tarjonnut vuodesta 2007 lähtien jopa 150000 itävaltalaiselle nuorelle mahdollisuuden tutustua demokratian toimintaperiaatteisiin. V. 2007 aloitettu parlamentin ohjelma juontaa juurensa silloisesta päätöksestä pudottaa äänestysikä 16 vuoteen. Tätä ohjelmaa jopa tuetaan opetusministeriön taholta siten, että kouluilla on mahdollisuus hakea rahallista tukea vierailuunsa, jonka aikana Demokratie Werkstatt järjestetään. Politiikka on myös oppiaine koulussa.





Verkostoitumisen lisäksi ohjelma tarjosi katsauksen jo toteutettuihin projekteihin aktiivisen kansalaisuuden saralla, sekä kouluvierailun paikallisessa koulussa. Opettajia kiinnostavat aina esimerkit, joten oli mukava todeta, että tämä seminaari tarjosi mahdollisuuden saada sekä käytännön projektityökaluja, projekti-ideoita ja jopa mahdollisuuden vierailla koulussa, joka oli tällaisia projekteja jo toteuttanut.

Itse koin tämän seminaarin todella upeaksi paketiksi esimerkkejä ja työkaluja demokratiakasvatukseen yläkoulussa; suosittelen että kaikki opettajat pitäisivät silmässä Opetushallituksen sivustoa, jolla kerrotaan tällaisista mahdollisuuksista, sillä näitä ei joka päivä tule vastaan. Opetushallitus myös rahoittaa nämä matkat valituille osallistujille, tosin sijaiskuluja ei Opetushallitus tietenkään korvaa.

Linkki sivulle : OPH seminaarit


Kuva: Digital Citizenship Handbook

26.11.2024

Laatua ja hyviä käytänteitä eTwinning-projekteissa

 Keskiviikkona 13.11. järjestettiin Helsingissä Tulevaisuuden osallistuvaa Eurooppaa rakentamassa -tapahtuma, jossa oli mielenkiintoinen ohjelma. Seminaarin pääpuhujana oli akatemiatutkija Timo Miettisen pohdintaa aiheesta "Mitä historia opettaa meille Euroopasta? Ajatuksia herättävän puheen ja lounaan jälkeen oli vuorossa meidän eTwinnareiden tähtihetki, jolloin järjestettiin EITA- ja eTwinning-palkintojen jakotilaisuus. Tällä kertaa palkittiin kolmen eri asteen projektit, joissa jokaisessa nousi esiin oppijoiden osallistaminen projektiin ja tälle kertaa ne olivat kaikki myös osa Erasmus+ -hankkeita.

EITA ja eTwinning -palkintojenjakotilaisuus Helsingissä


Miten projektia laatua mitataan?





eTwinning-projekti, joka on toteutettu laadukkaasti, täyttää seuraavat laatukriteerit:

  1. Kumppanikoulujen oppijoiden välinen yhteistyö
  2. Tieto- ja viestintätekniikan käyttö
  3. Pedagoginen innovaatio
  4. Yhdistäminen opetussuunnitelmaan
  5. Tulokset
Eli toiminnan pitää olla aitoa yhteistyötä, jossa hyödynnetään erilaisia tietotekniikan työkaluja. Projektiin on hyvä kehittää jokin pedagoginen innovaatio, jossa yhdistetään aidosti eri oppiaineita. Lopussa mietitään, onko projektissa saavutettu projektille määritellyt tavoitteet.

Minulle henkilökohtaisesti on tärkeää, että jo suunnitteluvaiheessa huomioimme projektin laatuportaat. Usein projektia suunnitellaan yhdessä toisen kokeneen eTwinnaajan tai eTwinninglähettilään kanssa. Mukaan otamme usein mukaan myös vasta-alkajia ja tavoitteena on antaa heille helppo lähestyminen eTwinningiin.

Tänä vuonna palkitussa projektissa "From snow dunes to sand dunes" meitä oli mukana kaksi koulua ja toteutimme sen pandemian aikana haastavissa olosuhteissa. Projektin teemana oli kulttuuriperintö ja työelämän pehmeät taidot. Opiskelijamme olivat aktiivisesti mukana erilaisten aktiviteettien suunnittelussa ja toteutuksessa. Opiskelijat suorittivat ammatillisia näyttöjä projektin liikkuvuusjaksoilla niin kotimaassa kuin ulkomailla ja opiskelijoiksi valittiin REDUn Kittilän ja Sodankylän opiskelijoita eri aloilta aina kaivos- ja sähköalalta lähihoitajiin ja matkailualalle. Kaikille yhteinen tutkinnon osa oli ammatillisissa perustutkinnoissa poikkileikkaava tutkinnon osa "Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen".

Miten laatumerkkiä voi hakea?


eTwinning-laatumerkkiä (NQL eli kansallinen laatumerkki) voi hakea Suomessa kolme kertaa vuodessa. Seuraavan kerran hakuaika on 29.1.2025. Mikäli koet, että teidän projekti on ollut hyvä ja laadukas, voit hakea laatumerkkiä projektin loppuvaiheessa tai kun se on jo loppunut. Laatukriteerit on kaikissa eTwinning-maissa samat. Laatumerkin tavoitteena on antaa tunnustusta eTwinning-projekteille ja tarjota ohjausta opettajille, miten voisi kehittää projekteja vielä paremmiksi. 

Jos vähintään kaksi partneria saa kansallisen laatumerkin, on mahdollista saada projektille eurooppalainen laatumerkki (EQL). Tämän vuoden eurooppalaiset laatumerkit julkaisiin 13.11. Suomesta tämän sai kahdeksan eri projektia ja projekteja oli ympäri Suomea aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Miksi laadukas projekti?

Mika Saarinen ja vuoden palkintojensaajat


Laatumerkkien lisäksi kansalliset toimistot valitsevat vuoden parhaat projektit. Suomessa valittiin tänä vuonna kolme projektia eri asteilta. Palkittuja kouluja olivat Kultavuoren koulun "Erasmus+ Take Care! Sustainable children - sustainable Earth", Seinäjoen lyseon "Our dream School ja Lapin koulutuskeskus REDUn "From snow dunes to sand dunes - cultural diversity across Europe from NE to SW". Lue Opetushallituksen uutinen, jos haluat tutustua lisää palkittuihin projekteihin. Itse haluan suunnitella ja toteuttaa laadukkaita eTwinning-projekteja, koska silloin tiedän, että projektin rakenne on hyvä ja kaikki osapuolet ja kriteerit tulee huomioitua jo suunnitteluvaiheessa.

Jos laatumerkkien lisäksi vielä kiinnostaa eTwinning-projektisi huomiointi, voi sille hakea eurooppalaista palkintoa. Sitä voi hakea projektiin, joka on saanut eurooppalaisen laatumerkin. Haku aukeaa pian ja löydät siihen lisätietoa European School Education Platformilta.

Toiminnan jatkuvuus

Kalastusta Mira-joella
Luonnon monimuotoisuuden
tarkkailua

Meidän palkittu projekti on osoittanut kestävyyttä mm. sillä, että olemme jatkaneet samalla projektiryhmällä uutta projektia uusilla opiskelijoilla ja teemalla. Tämän kertaisena teemana on hyvinvointi, ulkona oppiminen ja matkailun tärkeys meidän alueille. Kun edellinen projekti toteutettiin Erasmus+ KA2-hankkeen rahoituksella eri alojen opiskelijoille, on uudessa projektissa käytössä Erasmus+ ryhmäliikkuvuus ja se on kohdennettu matkailualan opiskelijoihin. Seuraava tavoite eTwinningissä on eTwinning koulu -tunnustuksen uusiminen, joka on myös osa eTwinningin laatujärjestelmää.



Mikäli olet kiinnostunut laadukkaista projekteista, niiden vaatimuksista, käy tutustumassa niihin alustalla.

Mikäli kaipaat preppausta laadukkaaseen eTwinning toimintaa, varaa koulutus aiheesta meiltä eTwinning-lähettiläiltä. 

24.11.2024

Tekoälyn hyödyntäminen lyhyiden kielien eTwinning-projektin tukena


Moni lyhyen B2-kielen (ranska, saksa, espanja) opettaja on ilmaissut kiinnostuksensa eTwinning-projektin aloittamiseen, mutta sama kysymys nousee aina esiin. Miten saada B2-kielen yläkouluikäiset oppilaat uskomaan omaan kielitaitoon, erityisesti lyhyen ja vastikään aloitetun kielen suhteen? Opetussuunnitelmassa on paljon sisältöjä ja tavoitteita tuntimäärään nähden, ja samaan aikaan viestinnällisen kompetenssin luominen vaatii aikaa ja toistoa samojen asioiden äärellä.

Moni kaupunki on ostanut käyttöönsä Google Apps for Education - sisällön, mikä onkin käytännöllinen paketti opettajalle. Osa kaupungeista on toivottavasti myös huomannut, että Microsoft Copilot - tekoäly on hyödynnettävissä oleva työkalu (joskin maksullinen). Esittelen tässä kirjoituksessa muutamia tapoja, miten Copilotia voi hyödyntää lyhyiden kielen harjoittamisessa, ja oppilaan viestinnällisen kompetenssin tukemisessa. On hyvä huomata, että Copilotin maksullinen ominaisuus tarkoittaa sitä, että opettajan ollessa kirjautuneena siihen työtunnuksillaan, Copilot ei hyödynnä promptin, eli kehotteen, sisältöä tekoälyn kehittämisessä, mikä on suositeltava ominaisuus.

Copilotia, tai mitä tahansa tekoälyä, esim. ilmaista ChatGPT:tä käytettäessä, on hyvä huomata, että tekoälyä ohjataan prompteilla. Promptin täsmällisyys lisää tekoälyn kykyä luoda tehtäviä, joita haluat saada. Nykyinen tekoäly osaa “lukea” jopa kuvia ja pdf-tiedostoja, joten tätäkin ominaisuutta voi opetella hyödyntämään, jolloin promptia ei tarvitse edes kirjoittaa kokonaan.

Kertaustunnille voi esimerkiksi luoda seuraavalla kehotteella kertaustehtäviä:

“Luo kielioppi - ja käännöstehtäviä ranskan kielestä aloittelijalle. Erityisesti oppilaalle joka haluaa lisäkertausta. Käytä verbejä être, aller, avoir, prendre, voir, faire, vouloir, aimer, habiter. Käytä J’aime 1 - kirjan sanastoa. Vantaan opetussuunnitelma. B2 - ranska.”

Tekoälyn luotua harjoituksen, voit vielä lisäkehotteilla muokata sitä, tai kopioida sen vasemmasta alalaidasta.



Lisäksi voit esimerkiksi pyytää tekoälyä luomaan viestintätehtävän samoilla kriteereillä.

Jos haluat valmistella oppilaita online-tapaamiseen, käy sekin Copilotin avulla:

- Oppilaat voivat kysyä AI:lta kysymyksiä vaikkapa kieliopista, ja tekoäly selittää

- Oppilaat voivat käydä keskustelun vaikkapa ranskaksi tekoälyn kanssa tutusta aiheesta (josta on kenties tarkoitus myöhemmin keskustella miitissä). Tekoälyn voi ohjeistaa esim. vastaamaan kuuluisan kirjailijan tyylillä, tai puhekielisesti. Tekoälyn voi myös ohjeistaa korjaamaan oppilaiden ranskankielisiä prompteja ja antamaan palautetta heidän virheistään.

Kirjoitustehtävässä tekoälyn voi ohjeistaa vaikkapa seuraavalla promptilla:

“Korjaa seuraava kirjoitus. Anna palautetta jokaisesta kielioppivirheestä ja kirjoitusvirheestä alleviivaamalla ne. Huomaa että tekstin on kirjoittanut suomenkielinen, ei-natiivi ranskan kielen opiskelija 9. luokalla.”

Huomaa, että ylemmässä kuvaesimerkissä on asioita (inversiokysymys), joita en luokassa käytettävään harjoitukseen jättäisi. Copilot ei siis automaattisesti saa aivan kaikkea oikein.

Courage, tekoälyn käyttö on hauskaa!






20.11.2024

Erasmus+ ja eTwinning - miten nämä kaksi tukevat toisiaan?

Etwinning on osa Erasmus+ ohjelmaa ja siksi onkin luontevaa yhdistää Erasmus+ liikkuvuusprojektit ja eTwinning. Molemmat tukevat ja täydentävät toisiaan loistavasti. eTwinningiä voivat hyödyntää niin Erasmus+ oppilasliikkuvuuksiin osallistuvat ryhmät kuin henkilöstöliikkuvuuksiin osallistuvat aikuisetkin.

Yhä useammat kunnat ovat saaneet Erasmus+ akkreditoinnin. Akkreditointi takaa Erasmus+ liikkuvuustoiminnan jatkuvuuden tämän ohjelmakauden loppuun asti. Lisäksi monissa kunnissa on lyhyempiä Erasmus+ liikkuvuusprojekteja.

Erasmus-ohjelman painopisteet ovat osallisuus ja moninaisuus, digitaalinen muutos, ympäristö ja ilmastonmuutoksen torjunta sekä osallistuminen yhteiskunnalliseen toimintaan, yhteiset arvot ja kansalaistoiminta. 

eTwinningillä voi tukea näitä kaikkea. Koska eTwinning-yhteistyö toteutetaan omalta koululta käsin eikä siihen liity taloudellisia kuluja, voivat kaikki oppilaat erilaisista haasteistaan riippumatta osallistua siihen matalalla kynnyksellä. Jokainen voi tehdä kansainvälistä yhteistyötä omalla panoksellaan eTwinning-projekteissa. eTwinning-projektit voivat toimia luontevana ponnahduslautana liikkuvuusprojekteille. Luotettavasta eTwinning-kumppanista saa usein hyvän kumppanin vastaanottamaan oppilasryhmiä tai job shadowing -opettajavierailuja. Oppilaat voivat eTwinning-projektin kautta saatujen onnistuneiden kokemusten kautta innostua ja rohkaistua mukaan liikkuvuustoimintaan. 

Toisaalta yhtälö toimii myös toisinpäin: eTwinning on erinomainen alusta jo aloitetun Erasmus-liikkuvuusyhteistyön yhteydenpitoon ja yhteisten tuotosten kokoamiseen ennen ja jälkeen liikkuvuuksien. Näihin osiin projektia voi osallistaa nekin oppilaat, jotka eivät pääse tai halua lähteä mukaan liikkuvuuksiin ja tätä kautta projektista pääsevät osalliseksi useammat koulujen oppilaat.

eTwinning tukee automaattisesti digitaalista muutosta, kun yhteistyö tehdään sähköisesti digitaalista alustaa ja digitaalisia välineitä hyödyntäen. Digitaalinen yhteistyö tukee myös ympäristöä - aina ei tarvitse matkustaa tehdäkseen kansainvälistä yhteistyötä.

eTwinning on siis loistava keino sekä löytää kumppaneita oppilasliikkuvuuksiin että loistava alusta koota yhteistyön tuotokset yhteiselle, turvalliselle alustalle, pitää yhteyttä ennen ja jälkeen liikkuvuuden.

Erasmus+ ohjelmaan liittyy oppilaiden ryhmäliikkuvuuksien lisäksi henkilöstöliikkuvuuksia. Näidenkin tavoitteena on tukea koulujen ja oppilaiden kansainvälistymistä, ei pelkästään yksilöiden ammatillista kehittymistä. eTwinning on loistava tapa tehdä yhteistyötä esimerkiksi kurssimatkoista ja job shadowingista löytyneiden kontaktien kanssa ja ottaa oppilaat mukaan tähän kansainväliseen yhteistyöhön. Näin kurssin anti ei jää vain opettajan omaksi työkaluksi, vaan siitä on konkreettista iloa myös oppilaille.

Aina kannattaa muistaa myös se, että eTwinning-alusta toimii myös loistavana välineenä job shadowing -kumppanien etsimisessä ja samalta European School Education Platform -sivustolta löydät nykyään myös kurssitarjottimen.

eTwinningistä on siis apua ja hyötyä Erasmus+ liikkuvuuksissa kumppaneita etsiessä, yhteydenpidossa ennen ja jälkeen liikkuvuuksien sekä projektin tuotosten kokoamisessa. Se toimii myös itsenäisenä projektityökaluna liikkuvuusprojektien lisäksi, esimerkiksi kursseilta löydettyjen kumppanien kanssa.

Me eTwinning-lähettiläät autamme mielellämme alkuun eTwinningin kanssa ja kerromme, miten voit hyödyntää alustaa Erasmus+ projekteissa. Tule mukaan webinaareihimme tai pyydä lähettilästä pitämään ilmaista koulutusta omalle koulullesi tai kuntaasi!

Koulutustarjontaa voit selata täältä.


15.11.2024

Nuorisosanasto kansainväliseksi projektiksi

Onko sinun oppilaillasi käytössä sanoja, jota sinun on välillä vaikea ymmärtää? Puhuvatko nuoret ihan omaa skibidi sigmaa kieltään? 

Olin viime viikolla Islannissa pohjoismaisten eTwinning-lähettiläiden seminaarissa ja huomasimme, että meillä on ulkomaisten kollegojen kanssa ihan samankaltaisia havaintoja nuorison puheesta ja myös emojeiden käytöstä ja tulkinnasta. Meidän aikuisten on välillä vaikea pysyä perässä, mitkä ovat sävyt ja merkitykset minkäkin sanan takana. Kuka on NPC tai GOAT? Miksi niin moni asia on sigmaa? (Itselle sigmasta tulee mieleen lukion matematiikan opettajan kuvaaman Sigma -opetusvideot.)

Olisiko kuitenkin niin, että nuoret Suomessa ja Norjassa tai jossain muussa Euroopan maissa ymmärtäisivät toisiaan paremmin ja löytäisivät paljonkin yhtäläisyyksiä käyttämistään sanoista ja kielestä?

Seminaarissa syntyi idea tehdä projektin nuorison sanastosta. Kussakin osallistuvassa maassa nuoret miettivät, millaiset sanat toistuvat heidän puheessaan paljon ja tekevät niistä listan. Tämän jälkeen he kirjoittavat sanoille selitykset englanniksi ja pyrkivät kuvailemaan, mitä sanalla tarkoitetaan. Nämä sanastot jaetaan ulkomaisille kumppaneille ja vertaillaan, löytyykö nuorison kielestä yhtäläisyyksiä eri maiden välillä.

Tähän projektiin voi liittää myös emojeiden tulkitsemisen. Olen itse omien teini-ikäisten kanssa keskustellessa huomannut, että aikuiset katsovat samaa emojia eri tavalla kuin nuoret. Sama hymyilevä emoji voi aikuisen mielestä ilmaista iloa ja kannustusta, nuoren mielestä olla suorastaan loukkaava. Sanojen tavoin nuoret voivat kirjoittaa "emoji-sanaston" ja kuvailla, millaisia merkityksiä minkäkin emojin takana heidän mielestään on.

Nuorison ajankohtainen kieli voi toimia parhaimmillaan yhdistävänä tekijänä ja toivon mukaan se herättää nuorten kiinnostuksen kansainväliseen yhteistyöhön.

Ota vapaasti koppi tästä ideasta ja toteuta projekti nuorisosanastosta ja/tai emojeista omien oppilaidesi kanssa. Antoisia hetkiä nuorison kieleen tutustumisen ja kansainvälisen yhteistyön parissa!



10.11.2024

Bingoa ja onnenpyörää!

Jännitys oppitunnilla kohoaa, kun bingolaput jaetaan ja onnenpyörää pyöräytetään. Oppimiseen iloa voit lisätä pelillisyyden välityksellä.

Tänään esittelen tietyillä rajoituksilla ilmaiset työvälineet ja esimerkin, joka on toteutettu osana Keljonkankaan yhtenäiskoulun 4lk eTwinning-projektia "Positive thought cards". Projektin tavoite oli antaa oppilaille keinoja oman hyvinvoinnin lisäämiseen. 

1. Bingon rakentaminen

Oppilaat keskustelevat omassa luokassaan erilaisista keinoista, joita itse kelläkin on oman hyvän olon lisäämiseksi omalla vapaa-ajalla - koulutyön vastapainoksi. Mietitään lyhyet ilmaisut englanniksi ja oppilaat vastaavat Mentimeterin sanapilveen.

Toinen vaihtoehto voisi olla Padlet, johon kootaan vastauksia ja tykkäyksiä. Toteutetussa projektissa näistä vastauksista poimittiin uusia tapoja rentoutua ja niistä koottiin bingolappu yhdessä osallistuvista maista.




Bingo-card-creator ohjelmassa kirjoitat otsikon ja sen jälkeen vaihtoehdot laatikkoon. Voit muuttaa ulkonäköä options kohdasta haluttuun muotoon. Lisäasetuksissa voit valita
  • montako bingoa/sivu - tulostettaessa kannattaa miettiä asiaa paperinkulutuksen näkökulmasta
  • fontin kokoa
  • tekstin rivitystä
  • kirjotustilan bingo-ruudukkoon - bingo toteutetaan vaikka luokkatyöskentelynä. "Ask your mate if she/he takes a deep breath to easy stress. If yes, write her/his name in the box" 
  • bingolapun muunneltavuutta.
Ilmaisessa versiossa bingoa voi pelata 30 erilaisella "lapulla" . Ne voi tulostaa, lähettää yksittäisinä linkkeinä tai pelata online. Löydät ohjevideot eri tilanteisiin.

Jos käytössä on sähköisiä työvälineitä, voi bingon pelata niillä ilman tulostettavia lappuja lähettämällä linkit bingolappujen aukaisuun. Sieltä bingoa voi helposti pelata näyttöä koskettamalla. Online-bingon voi toteuttaa tällä samalla ohjelmalla, mutta sen voi myös toteuttaa tekemällä arvonnan jännittävämmäksi vaikkapa onnenpyörää käyttäen.

Onnenpyörään opettaja kirjoittaa otsikon ja bingo-lapun vaihtoehdot. "Hide"-ruksi kuin myös "Close Adds" kohdilleen,  jaa näyttö verkkotapaamisen kautta ja peli voi alkaa. Tässä tulee pieni mukava näkyvä jännityselementti, kun pyörä pyörii ja pysähtyy ja viimein... BINGO!


Lisää helppoja oppilaita aktivoivia projektitehtävien ideoita ja työvälineitä esittelemme Twinning-webinaarissa: Oppilaiden aktiivinen toiminta eTwinningissä 21.11.2024 klo 15-16.30. Ilmoittaudu mukaan!



3.11.2024

Minustako eTwinnaaja?

eTwinning tarjoaa opettajille loistavan mahdollisuuden kansainvälistää omaa opetusta ja tarjota oppilaille ainutlaatuisia oppimiskokemuksia. Kuulostaa tosi hyvältä, mutta mikä oikein estää opettajia aloittamasta eTwinning-yhteistyötä? Usein kyse on siitä, että ensiaskeleita ei uskalleta syystä tai toisesta ottaa. Haluammekin pyrkiä madaltamaan kynnystä eTwinning-ensiaskeleiden ottoon kumoamalla muutaman yleisen eTwinning-ennakkoluulon.


 “Mikä ihmeen eTwinning? En tiedä siitä mitään, kuulostaa oudolta. Mitä minä sellaisesta hyötyisin?”

eTwinning on eurooppalaisen yhteistyön alusta. eTwinning tarjoaa opettajille ja oppilaille turvallisen ja maksuttoman verkkoympäristön yhteistyöhön. eTwinning on kuin virtuaalinen luokka, jossa eri maiden oppilaat voivat työskennellä yhdessä.


eTwinning on loistava työkalu yhdistämään kansainvälinen yhteistyö ja paikallinen opetussuunnitelma. Se tarjoaa monia mahdollisuuksia syventää oppilaiden osaamista eri oppiaineissa ja tukea heidän henkilökohtaista kasvuaan.

eTwinning-projektit edistävät monipuolisesti eri laaja-alaisen osaamisen osa-alueita, kuten kielten oppimista, digitaalista osaamista, kulttuurien tuntemusta, yhteistyötaitoja ja kriittistä ajattelua. Yhdistämällä eri oppiaineita eTwinning-projekteissa voidaan luoda monipuolisia ja kiinnostavia oppimiskokemuksia, esimerkiksi kieliä voidaan opiskella samalla kun tutkitaan eri maiden kulttuureja tai historiaa. eTwinning-projektit voivat tukea monia opetussuunnitelman osaamistavoitteita, kuten tiedon hankkimista, käsittelyä ja arviointia sekä viestintätaitojen kehittämistä.

“Minulla ei ole aikaa eikä resursseja. Uusien projektien aloittaminen on kiireisessä arjessani lisätaakka.”

Kun puhutaan eTwinning-projektityöskentelystä, kyse voi olla yhdestä, yksittäisestä yhteisestä projektiaktiviteetista. Sinä voit itse päättää, kuinka pienesti tai suuresti toteutat eTwinning-yhteistyötä. Voit tehdä yhden pienen jutun osana yhtä oppituntia ja olet jo toteuttanut eTwinning-yhteistyötä.

eTwinningissä vain mielikuvitus on rajana. Jos sinulla ei ole ideoita tai aikaa ideoinnille, voit hyödyntää eTwinningin tarjoamia projektipakkeja, joista löytyy valmis tehtäväkokonaisuus projektiin.

Tässä muutamia esimerkkejä pienimuotoisesta eTwinning-yhteistyöstä: 

  • Oppilaat tuottavat yhteisen tarinan tai videon vieraalla kielellä.
  • Kumppanimaan oppilaat kuvailevat ja vertailevat paikkakuntien säätilaa tai jotain muuta luonnonilmiötä tiettyyn vuodenaikaan.
  • Kumppanikoulujen oppilaat tuottavat yhteisen näyttelyn.
  • Kumppanikoulun oppilaat kirjoittavat kirjeitä toisilleen.
  • Oppilaat voivat jakaa omia lempireseptejään ja kokeilla toistensa ruokia.
  • Oppilaat äänittävät lyhyitä terveisiä tai runoja ja jakavat ne toisilleen.
  • Oppilaat luovat virtuaalisen kierroksen omaan kouluunsa tai kotikaupunkiinsa.
  • Oppilaat voivat vertailla omien kaupunkien historiaa tai tutkia yhteisiä historiallisia tapahtumia.

“Minä en osaa. En ole erityisen taitava tekniikan käytössä enkä siksi halua käyttää aikaa ja energiaa itselleni uuden eTwinning-ympäristön haltuunottoon.”

eTwinning-yhteistyössä kannattaa hyödyntää niitä teknisiä työkaluja, joita jo muutenkin käyttää joka päivä työssään. Jos olet tottunut käyttämään työssäsi oppilaiden kanssa PowerPoint-esityksiä ja sähköpostia, käyttäkää niitä. eTwinning-ympäristö tarjoaa monenlaista eTwinning-työskentelyyn, mutta ei ole pakko opetella uutta. Ne työkalut, joiden käyttö tuntuu helpolta, ovat täydellisiä juuri sinun projektiisi.

“Ei kyllä onnistu eTwinning-projektit minun oppilaideni kanssa!”

eTwinning-projekteissa oppilaat ovat aktiivisia toimijoita, jotka suunnittelevat, toteuttavat ja arvioivat yhteisiä tehtäviä. Tämä edistää oppilaiden omaa vastuullisuutta ja motivaatiota. eTwinning tuo kansainvälisen ulottuvuuden paikalliseen opetukseen ja auttaa oppilaita ymmärtämään, että he ovat osa laajempaa maailmaa.

eTwinning motivoi oppimaan eri tavalla kuin oppikirjan tekstit ja tehtävät. Oppilas, joka ei ehkä muuten ole erityisen kiinnostunut opiskelusta, saattaa loistaa päästessään tutustumaan muiden maiden oppilaisiin. eTwinning on erilainen tapa kehittää oppilaiden yhteistyö- ja digitaitoja. eTwinning on myös täydellinen opetuksen eriyttämisen työväline.

“Minun englannin kielen taitoni eivät ole riittävät. Koen kommunikoinnin vieraalla kielellä liian haastavaksi.”

Kyllä voit ehdottomasti osallistua eTwinningiin. Twinning on yhteisö, jossa tuetaan kaikkia osallistujia ja jossa kielimuurit pyritään ylittämään. Voit aloittaa osallistumalla projekteihin, joissa on mukana opettajia, jotka puhuvat samaa kieltä kuin sinä. Kuvat ja videot voivat auttaa välittämään viestejä, vaikka kielitaito ei olisikaan täydellinen. Älä pelkää tehdä virheitä, sillä kaikki oppivat kieliä tekemällä virheitä.


“En ole toteuttanut kansainvälisiä projekteja ikinä. En tiedä, miten eTwinning-projekti perustetaan ja miten kv-yhteistyötä tehdään.”  

Tervetuloa mukaan eTwinning-koulutuksiin! eTwinning-lähettiläiden webinaareissa opastetaan askel askeleelta eTwinning-projektin perustaminen. Lisäksi pääset kuulemaan esittelyjä onnistuneista eTwinning-projekteista. Tervetuloa inspiroitumaan ja kuulemaan konkreettisia esimerkkejä!

Yksi hauska helppo tapa aloittaa eTwinning-työskentely on lähteä mukaan jo valmiiseen projektiin, joko ihan vaan katsojaksi tai osallistujaksi. Jos tunnet jonkun toisen opettajan, jolla on jo eTwinning-yhteistyötä, kysy häneltä, pääsisitkö mukaan.

“Meidän koulussa ei kenelläkään opettajalla ole kokemusta eTwinning-projekteista. Miksi juuri minä aloittaisin eTwinning-yhteistyön?”

Sinun kannattaa verkostoitua muiden eTwinning-opettajien kanssa. Kun pääset tutustumaan muiden opettajien eTwinning-projekteihin, se lisää tietouttasi ja vähentää kynnystä aloittaa oma projektityöskentely. 

Kannattaa rohkeasti ryhtyä uranuurtajaksi omalla koululla. eTwinning mahdollistaa uusien opetusmenetelmien oppimisen, verkostoituminen muiden opettajien kanssa, oman ammattitaidon kehittämisen ja kansainvälistymisen edistämisen omalla koululla. 

eTwinning-lähettiläät Jenni Decandia & Tuire Kokko


Tulevia eTwinning-koulutuksia Opetushallituksen tapahtumakalenterissa:

Pieniä ensiaskeleita kansainvälisyyteen  20.11.2024

TwinSpace ja muita verkkotyökaluja eTwinning-projekteille 19.11.2024

Oppilaiden aktiivinen toiminta eTwinningissä 21.11.2024






22.10.2024

Hyvinvointia oppimassa Ateenassa Osa 2: Itsetuntemus

Sodankylä vaikuttaa olevan kaukana etelä-Euroopasta. ETwinning avaa kuitenkin ikkunan suoraan etelä-Eurooppaan, mutta on virkistävää joskus matkustaa ihan paikan päälle. ETwinningin vuositeemana 2024 on hyvinvointi ja se oli aiheena huhtikuun lähettiläiden seminaarissa Ateenassa, jonne meillä, Sodankylän eTwinning-lähettiläillä, oli ilo osallistua. Tapasimme matkallamme muiden maiden eTwinning-lähettiläitä ja he kertoivat oivalluksiaan miten yhteistyötä voidaan tehdä eri oppiaineissa ja erilaisin digitaalisin työkaluin. Keskeisenä tässä seminaarissa oli kuitenkin hyvinvointi ja ne osa-alueet, joita vahvistamalla voidaan hyvinvointia lisätä. 

Ateenan kaupunkia Akropolikselta kuvattuna.

 Itsetuntemus oli yhtenä aiheena ja se on yksi hyvinvoinnin perusta. Itsetunnon vahvistaminen vahvistaa myös edellisessä blogitekstissämme tarkastelemaamme resilienssiä. Tässä teksissämme paneudumme syvemmin siihen mitä itsetuntemuksesta puhuttiin seminaarissa ja miten eTwinning-projektilla siihen voisi vaikuttaa. Seminaarissa luennoi Nicoleta Marilena Militaru miten voi vahvistaa omien oppilaiden hyvinvointia ja hänen luennossaan yhtenä harjoitteena oli helposti toteutettava itsetuntemusharjoite. Tästä harjoitteesta tuli heti mieleen vieraiden kielten tunnit, miten harjoittelemme kertomaan itsestä lyhyin lausein, joissa usein on myös tähden sakaroissa mainitut asiat. Pienimmille oppilaille I like ja I don’t like taipuu helposti myös toiminnalliseksi harjoitteeksi, jossa opettaja sanoo asioita ja oppilaat käyvät kyykkyyn tai varpailleen sen mukaan, mistä itse pitävät tai eivät pidä. Tämä voisi olla mukavaa tehdä myös verkon yli yhdessä eTwinning-partneriluokan kanssa jumpaten. Huomattaisiin samalla yhdistäviä asioita ja vahvistettaisiin tunnetta, että saa olla omaa mieltä asioista. 

Nicoleta Marilena Militarun luennon dia ja harjoite itsetuntemuksen vahvistamiseksi.
(19.4.2024 Athens, Greece)

 Omien vahvuuksien etsiminen on myös itsetuntemusta vahvistava harjoitus. Seminaarissa mietimme omia vahvuuksiamme. Omien vahvuuksien tunteminen auttaa olemaan itsestään ylpeä ja vahvistaa siten itsetuntoa. Tässä kohtaa tuli heti mieleen Kaisa Vuorinen ja hänen Huomaa hyvä!-materiaalit ja kuinka ne ovat mukavan pirteitä ja selkeitä koulukäyttöön. Vahvuuksien kautta voisi lähteä lähestymään myös eTwinning-projektia. Voisi olla mielenkiintoista toteuttaa vahvuusviikkoja partneriluokan kanssa. Opettajat voisivat yhdessä miettiä mitä vahvuuksia valittaisiin ja millaisia harjoituksia tehtäisiin. On kiva ajatella, että jos sinulla ei ole samanhenkistä kollegaa siinä omassa työpaikassa, hän voikin löytyä toisesta maasta. 

Nicoleta Marilena Militarun luennon dia vahvuuksista.
(19.4.2024 Athens, Greece)



 Seminaarissa kokeilimme myös harjoitetta “Expand Your Mind! With the Cartesian Question”. Laajenna Mieltäsi! Sitä harjoitettiin käyttämällä Karteesista taulukkoa - miten saada uusia näkökulmia tavoitteisiisi ja päätöksiisi. Voit testata oletko sitoutunut tavoitteeseesi tai tarvitsetko buustia motivaatioon. Sen avulla voit selvittää oletko tekemässä oikeita ratkaisuja, mihin olet menossa omalla tavallasi. Tämä tehtävä auttaa sinua laajentamaan mieltäsi  ja oman toiminnan kriittisen ajatteluun. Siitä voi saada inspiraatiota, uusia näkökulmia sekä ideoita, samalla kehittäen itsetuntoa. 

Cartesian Questions: Laajenna mieltäsi!


 Lisäksi seminaarissa tutustuimme tapoihin, miten voimme harjoitella itsetuntemusta sekä suhdettamme muihin ihmisiin. Kokeilimme tekniikkaa “Johari Window”. Sen avulla voi huomata millaiselta näyttäytyy toisille ja ehkä huomata miten voi saada oikean itsensä enemmän näkyväksi muille. 

Johari Window


Ateenan seminaarissa hyvinvointiamme lisäsi konkreettisesti se, että pääsimme hetkeksi pois arjesta, tapasimme samanhenkisiä ihmisiä ja saimme keskustella tärkeistä aiheista. Seminaarien luennoilla korostettiin myös työyhteisön hyvinvoinnin vaikutusta ja miten sitä kannattaa vaalia. Voisiko jonkin näistä harjoituksista tehdä työyhteisön tasolla? Löytyisikö työyhteisöstä yhteinen vahvuus? 

eTwinning-projekti aiheita: 
Chat with me ( kielet): virtuaalikeskustelut Chat-työkalun avulla Twinspacessa apuna tähti-diassa olevat lauseet. 
Our strengths and qualities (kaikki): esim. viisiviikkoa kestävä jakso, jossa tehdään oppimista vahvistavia harjoituksia yhdessä partnerikoulun kanssa. Viikko kutakin vahvuutta tai taitoa. Tavoitteena suunnitella aluksi partnerikoulujen opettajien kesken mitä ja miten, tiimityönä. 

Terveisin Katri ja Esteban

13.10.2024

5 vinkkiä eTwinningissä alkuun pääsemiseksi


eTwinning on helppoa ja hauskaa kansainvälisyyttä varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja toisella asteella. Etsi kumppani, perusta projekti ja vie oppijat verkossa yhteisen tekemisen äärelle!

Tässä sinulle viisi vinkkiä, miten pääset alkuun eTwinningissä:
 

1. Rekisteröidy ja tutustu alustaan

Ensimmäinen askeleesi on rekisteröityminen ESEP European School Education Platfrom -alustalle ja eTwinningiin. Löydät rekisteröitymisohjeet Opetushallituksen eTwinning-sivuilta: Näin rekisteröidyt European School Education Platform -alustalle ja eTwinningiin.

Rekisteröitymisen jälkeen voit tutustua alustan eri osioihin, kuten kumppaninhakuun, projekteihin ja ryhmiin.

2. Luo profiili

Kerro profiilissasi itsestäsi, koulustasi ja kiinnostuksen kohteistasi. Hyvin täytetty profiili auttaa sinua löytämään sopivia yhteistyökumppaneita.

3. Etsi projekteja ja yhteistyökumppaneita

Voit etsiä suunnitteilla olevia tai jo perustettuja projekteja, joihin voit liittyä. Voit myös luoda oman projektin toisen maan opettajan kanssa. 

Käytä hakutoimintoa löytääksesi opettajia, jotka jakavat kanssasi samoja kiinnostuksen kohteita ja tavoitteita. 

Foorumeissa pääset etsimään oppilaillesi sopivia projekteja tai kumppaneita oman projektiisi. 

Hieno mahdollisuus löytää kumppani on Suomen ja Ukrainan tukipalvelutiimien järjestämä eTwinning-tapahtuma eTwinning-projektien ideointia ukrainalaisten opettajien kanssa 13.11.2024. Tapahtumassa on lyhyt johdanto, jonka jälkeen osallistujat ideoivat projekteja pienemmissä ryhmissä oman kiinnostuksensa mukaan.

4. Osallistu webinaareihin ja työpajoihin

eTwinning tarjoaa runsaasti maksuttomia koulutusmahdollisuuksia, kuten webinaareja ja työpajoja. Näiden avulla pääset helposti alkuun ja saat ideoita projekteihin ja opetukseesi. Tulossa olevia koulutuksia löydät Opetushallituksen tapahtumakalenterista hakusanalla eTwinning.  

Sopisiko joku näistä webinaareista sinun kalenteriisi?
Tervetuloa eTwinningiin! Näin pääset alkuun 29.10.2024
eTwinning-kieltenopetuksessa 31.10.2024
Pieniä ensiaskeleita kansainvälisyyteen 20.11.2024 

 

 

5. Aloita projekti

Kun olet löytänyt sopivan yhteistyökumppanin, voitte aloittaa projektin. Suunnitelkaa yhdessä projektin tavoitteet, aikataulu ja tehtävät. Hyvä suunnittelu on avain onnistuneeseen projektiin.  

Oppilaiden osallisuus suunnittelussa on tärkeää. Saat toimivia ideoita ja vinkkejä eri-ikäisten oppilaiden osallistamiseksi eTwinning-projekteissa webinaarista: Oppilaiden aktiivinen toiminta eTwinningissä 21.11.2024.

Projektin yhteinen työskentelytila on nimeltään TwinSpace. Pääset TwinSpacessa hyvin alkuun osallistumalla webinaariin TwinSpace ja muita verkkotyökaluja eTwinning-projekteille 19.11.2024


 

Aloita matkasi eTwinningissä nyt! Voit tilata eTwinning-työpajan tai webinaarin myös omalle koulullesi. Me eTwinning-lähettiläät olemme tukenasi ja apunasi.



11.10.2024

We are all Europeans - or are we?

 Rasismi on entistäkin ajankohtaisempi aihe koulujen muuttuessa monikulttuurisemmiksi. Kulttuurisensitiivisyys ei ole vain uusi käsite kouluissa ja työpaikoilla, vaan se on konkreettinen ajatustavan ja asenteen muutos, joka näkyy puheen tasolla. Katson tässä kirjoituksessa kulttuurisensitiivisyyden sisältävän myös katsomussensitiivisyyden käsitteen.


Milton J. Bennett on esitellyt kulttuurisensitiivisyyden mallin, joka koostuu lyhyesti mainiten neljästä tasosta: kieltäminen, defensiivisyys, vähättely ja hyväksyntä. Hyväksynnän tasolla vielä eritellä käsitteet sopeutuminen ja integraatio, jotka muodostavat aidosti monikulttuurisen yhteiskunnan peruspilarit.


Kuvalähde: Yhdessä ilman rasismia - juliste


Tänä vuonna tutkimme eTwinning-projektissa eurooppalaisuuden käsitystä, joka on kovassa murroksessa. Monikulttuurisen koulumme oppilaita aihe kiinnostaa ja koskettaa, sillä lähes 700 oppilaan koulussamme n. 50% on muita etnisyyksiä kuin kantasuomalaisia, ja koulussamme puhutaan jopa 38 eri äidinkieltä.


ETwinning - projektin aiheena rasismi ja rasismin kokemukset voisivat kahden monikulttuurisen eurooppalaisen koulun välillä muuttua myös ikäviksi, sillä valitettavasti mikroaggressiot ovat tuttuja henkilökohtaisella tasolla koulujemme oppilaille. Positiivista perspektiiviä aiheeseen tuo kuitenkin rasismin syiden pohtiminen, ja omien positiivisten kokemusten jakaminen; tarkoituksena on kuitenkin keskittyä eurooppalaisuuden miettimiseen, ja esimerkiksi siihen, millaista eurooppalaisuus on monikulttuurisesta perspektiivistä katsottuna, mitkä seikat tekevät meistä yhdessä eurooppalaisia, ja millaiset ovat ne arvot, jotka me jaamme. 


Ennen projektin alkua perehdyimme myös ensimmäisessä kuvassa näkyviin antirasistisiin toimintaohjeisiin (ks.Eurooppa luokkahuoneena,Miten lisään hyvinvointia luokkahuoneessa antirasismin kautta?); oppilaiden innostuneisuus keskustelussa näkyy aitona uteliaisuutena myös toisen taustaa kohtaan, ja joskus oppilaat syyllistyvät ylilyönteihin ja stereotyyppiseen ajatteluun. Monikulttuuristen koulujen haastattelujen kuuntelu onkin opettajalle hauskaa puuhaa, sillä uteliaisuus vie keskustelua joskus mitä mielenkiintoisimpiin aiheisiin. On kuitenkin hyvä huomata, ettei ole miellyttävää jos sinusta tehdään olettamuksia ulkomuotosi tai pukeutumisesi perusteella. Tässä projektissa on myös harjoitellaan keskustelutaitoja monikulttuurisessa ympäristössä, ja sitä, miten myös asetat rajoja jos keskustelukumppanisi ei ole kulttuurisensitiivisesti valistunut.


Kevään rasisminvastaisella viikolla (ks. SPR - sivut) koulussamme on esillä oppilaiden tiivistelmiä haastatteluista, ja kuvaus- ja julkaisulupien ollessa kunnossa, jopa aulan näytöillä voi pyöriä lyhyt kooste haastatteluista, ja oppilaiden mielestä tulevaisuuden eurooppalaisten jakamista arvoista. Oppilaille projekti on jo nyt tärkeä: heille on uusi ajatus nähdä eurooppalaisuus yhteisenä asiana, joka ei perustu ihonväriin tai siihen, onko  perhetausta eurooppalainen. 



Kuvalähde: SPR


ETwinning - projektin englannin kielen anti on myös huomattava, sillä mikään ei niin sitouta teinejä koulutyöhön, kuin toisten teinien näkeminen. Erasmus+ - ohjelmalla on puolensa, mutta joskus on mukava myös tuoda toisen eurooppalaisen koulun teinit mukaan oman koulun projekteihin yksinkertaisesti netissä tehtävällä eTwinning - projektilla. Hektisen TikTok-aikakauden nopeatempoisuus saattaa väsyttää teinejä, eivätkä oppituntien aiheet kiinnosta, mutta toisten teinien kanssa työskentely - eritoten jos siihen saa mukaan online-haastatteluita esim. englannin tunneilla - saa teinit suorastaan innostumaan englanniksi työskentelystä. 


Lisävinkkejä opetukseen:


Yhdessä rasismia vastaan - oppitunti ja aamunavaus (yläkoulu) (sproppimateriaalit.fi)


See the definition and forms of racism - Finnish Red Cross


7.10.2024

EU ja demokratia - miten näin vaikeaa aihetta voi opettaa monikulttuuristuvassa Suomessa?

 


Suomen koulut monipuolistuvat etnisesti nopeassa tahdissa: pääkaupunkialueella ei enää oikeastaan pelkästään kantasuomalaisia opiskelijoita opettavia kouluja olekaan. Omassa koulussani on oltu monikulttuurisia jo pitkään, yli 50% koulumme oppilaista on  etnisesti muita kuin kantasuomalaisia, ja kotikielinä on 38 eri kieltä, joten kielitietoisuus ja kulttuurisensitiivisyys kuuluvat perustyökalupakkiimme. 


Entäpä sen sijaan EU ja demokratiakasvatus? Pelkäänpä, että hyvin usein nämä aiheet ohitetaan muualla kuin yhteiskuntaopin tunneilla (6. ja 9.lk). Meidän koulussamme oppilaille ei ole itsestäänselvyys asua demokraattisessa valtiossa, eikä ole myöskään itsestäänselvää että oppilaat tietävät mikä, ja millainen, EU on.


Tämän vuoden eTwinning - projekti eräälle 8.luokalle onkin tutustua EU:n päättäviin elimiin, ja siihen, mitä 

demokratia tarkoittaa. Koska koulussamme on 3 tuntia englantia joka viikko, onnistuu tämän projektin toteutus englannin tunneilla lukuvuoden aikana. EU tarjoaa monia tietosivuja, ja jopa oppimispelejä, jotka näyttävät konkreettisesti, miten EU toimii. Pelillisyys tekee raskaastakin aiheesta mielenkiintoisen, sillä pelien pelaaminen on jälleen kerran kiinnostanut oppilaita. Pelit kuitenkin lähinnä syventävät opittua asiaa. 


Yhteistyökoulun kanssa helppo tapa toimia, joka myös aina kiinnostaa teinejä, on jakaa esim. päättävät elimet puoliksi,

vaikkapa 2 per koulu, joihin sitten tutustutaan oppituntien ohessa. Lisäksi Helsingissä asuvat voivat saada  

Lyhyt EU -oppaan monilla eri kielillä Oodin Eurooppa-tiedotuksesta, mikä mahdollistaa EU: arvoihin tutustumisen, EU:n  

maantieteellisen levinneisyyden tutkimisen, EU ja Ilmastonmuutos -aiheen ja esittelee mm. EU:n mahdollistamat oikeudet 

EU-maiden kansalaisille. Teinit ovat aina kiinnostuneita toisten teinien puheenaiheista, joten online-tapaamisten avulla pidetyt miitit  

mahdollistavat tiedon jakamisen, ja myös keskustelun omista arvoista, demokratian arvoista ja EU:n  

perusasiakirjaan kirjatuista EU.maiden yhteisistä arvoista. 


Teini-ikäisillä on jo tarve ilmaista itseään, ja tämänkaltainen aihe kiinnostaa yllättävän monia teinejä, puhumattakaan siitä,  

että se sitouttaa teinejä tiedonhankinnan ja tiedon prosessoinnin kaltaisiin alueisiin, jotka ovat todellisia tulevaisuuden taito 

Lyhyissä kielissä tämänkaltainen projekti voi olla sula mahdottomuus sanavaraston kapeuden johdosta, mutta A1-englannin  

opiskelijat pystyvät jo ryhmänä ilmaisemaan mielipiteensä. Monikulttuurisessa koulussa fakta on myös se, että monelle oppilaalle

englanti voi olla tutumpi ja vahvempi ilmaisukieli kuin suomi. Näille oppilaille projekti siis antaa uskoa omaan osaamiseen.



Myös eTwinning tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia opettajalle seuraavan vuoden ajan perehtyä aktiivisen kansalaisuudenja demokratian teemoihin, sillä eTwinning on julkistanut syyskuun 24. päivä vuoden teeman, joka on Citizenship. ETwinningin nettialustan, ESEP:in kautta, pääsee Learn-kohdassa etsimään webinaareja ja fyysisiä seminaarejakin aiheesta. ETwinningin tarjoamat  englanninkieliset MOOC:it  

(netissä omaan tahtiin tehtävät opintokokonaisuudet) antavat mahdollisuuden opiskeluun omassa tahdissa, mutta yksittäisten webinaarien kauttakin voi perehtyä aiheeseen, ja saada uusia työkaluja. 


EU tarjoaa esim. seuraavia infosivuja: