Mitä tapahtuu, kun opettaja päättää sitouttaa oppilaita eTwinning-projektin avulla koulutyöhön? Jaksavatko nykyajan diginatiivit kirjoittaa kirjeitä? Kiinnostaako joulukortin saaminen?
Kumma kyllä, vastaukset kaikkiin edeltäviin kysymyksiin yllättivät positiivisesti: vaikka me ajattelemme nykyisten teinien ja esiteinien olevan globaalisti englanniksi operoivia diginatiiveja, voi totuus yllättää. Perinteinen kirjeenvaihto, jossa kerrotaan omasta arjesta ja vaihdetaan kuulumisia, voi olla se tekijä, joka sitouttaa oppilaan englannin oppitunteihin, sillä se on hänen ainut, aito kosketuksensa toisen teinin elämään. Vaikka me kuvittelemme nykyajan teinien omaavan kavereita toisista maista esim. nettipelien ansiosta, eivät he oikeastaan tiedäkään pelitovereistaan juuri mitään. Niinpä perinteinen kirjeenvaihto paperitse voikin olla “se juttu”, mikä saa oppilaat kirmaamaan ovesta sisään oppitunnille huutaen: ”ope, joko ne vastasi meille?”. Samalla kirjettä kirjoittaessa tulee ihan huomaamatta harjoiteltua vieraan kielen käyttämistä mielekkäässä yhteydessä ja tutustuttua toiseen kulttuuriin kirjettä vastaanottaessa.
Mistä voit löytää kirjeenvaihtokumppanin? European School Education Platform tarjoaa mahdollisuuden kumppanin etsintään. Luo tunnukset, kirjaudu sisään ja valitse alakohta “Networking” ja “Partner finding”. Siellä voit selata toisten opettajien jättämiä projekti-ilmoituksia, mutta myös lisätä omasi, jossa haet kirjekavereita tietylle ryhmälle. Kirjekaveri-ilmoituksiin tulee meidän kokemuksen mukaan paljon vastauksia, joten voitte esimerkiksi oppilaiden kanssa yhdessä valita, mistä maasta ja millaisen porukan haluaisitte yhteistyökumppaniksenne. Sitten vaan yksityiskohdista sopiminen kumppaniopettajan kanssa ja paperit esiin!
Kirjeen aiheeksi käy oikein mainiosti esimerkiksi itsestään ja omasta arjesta kertominen: tästä aihepiiristä selviää jo 5. tai 6.luokkalainenkin. Mikään ei ole teinistä yhtä kiinnostavaa, kuin saada tietää mitä toinen teini tekee vapaa-ajallaan. Ja jos teinit ovat tosi rohkeita, he voivat lähettää oman kuvansakin, vaikkapa avatar-hahmon muodossa, muokattuna alieniksi, tai piirtää oman muotokuvan. Monet jakavat mielellään myös SnapChat-tunnuksensa, mutta näistä kaikista on hyvä keskustella ja sopia etukäteen kotien kanssa.
eTwinningissä voit myös luoda kirjeenvaihtoprojektillesi oman projektialustan TwinSpacen, jonne voi kirjeiden lähettämisen ja saamisen välissä halutessaan päivittää väliaikatietoja, jakaa kuvia esimerkiksi omasta koulusta tai oppilaista kirjeitä kirjoittamassa.
Kirjeiden tai viestien kirjoittaminen onnistuu myös sähköisesti, mutta juuri siinä oikean kirjeen saamisessa postin välityksellä on oma taikansa - ja välillä tekee ihan hyvää joutua hetki odottamaan vastausta. Oppilaiden ilmeet ensimmäisiä kirjeitä lukiessa piirtyvät mieleen pitkäksi aikaa. Se into ja ilo on käsinkosketeltavaa!
Hanna-Mari Sipola ja Mia Suominen
-----------
Täällä eTwinning-lähettiläs Merja Jokisen vinkkejä kirjekaveriprojektiin:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti